Un districte complex Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Ciutat Vella, un lloc on viure?

La campanya de l’Ajuntament de Barcelona xoca amb una realitat que diu que la majoria de gent que viu en aquest districte ho fa perquè no té alternativa, perquè té molta paciència, molta resistència o molta militància per quedar-s’hi

3
Es llegeix en minuts
Ciutat Vella, un lloc on viure?

Manu Mitru

L’Ajuntament de Barcelona acaba de presentar la campanya 'Ciutat Vella, un lloc on viure'. La publicitat institucional ensenya les places, els parcs infantils i les zones que s’han transformat per als veïns, com la Plaça de Sant Miquel, que ha passat de ser un pàrquing a una zona de jocs, un hort comunitari a la Barceloneta o un tranquil carrer de Ferran. El que no surt, i alguns ho han trobat a faltar, és La Rambla que, precisament, espera la seva reforma. Al vídeo hi apareixen veïns reals i sobretot nens i nenes jugant i fent tot tipus d’activitats.

Quan el regidor del districte, Jordi Rabassa, va publicar-lo a les xarxes socials va rebre com a resposta algunes imatges també reals de Ciutat Vella però que son l’antítesi del que mostra la campanya. Imatges menys idíl·liques. Parcs bruts, contenidors d’escombraries plens i jardins que no passen el seu millor moment. Cap de les imatges, ni les del vídeo fet pel govern municipal, ni les que han enregistrat els veïns, son falses. De fet alguns veïns confessaven que els havia provocat més impacte veure el seu entorn endreçat i net que no pas les fotos de brutícia i desordre que cada dia es poden trobar a les xarxes i que alguns veïns pengen intentant buscar solucions als seus problemes quotidians.

Amb la campanya, el govern municipal vol llençar el missatge que el més important per Ciutat Vella son els veïns i que per tant s’hi han de sentir còmodes, hi han de poder viure. Una idea benintencionada que no se sap si convencerà a tots els que expliquen, a les xarxes socials i a les audiències públiques, que es plantegen marxar. Ciutat Vella és un dels llocs de Barcelona on més difícil és viure. Tot i els esforços del govern municipal , d’aquest i dels que han passat abans, la majoria de gent que viu a Ciutat Vella ho fa perquè no té alternativa, té molta paciència, molta resistència o molta militància per quedar-s’hi.

Notícies relacionades

Tots els problemes de la ciutat s’hi concentren i s’hi amplifiquen: els desnonaments, tot i la moratòria en vigor, en una setmana se’n van arribar a comptar 21 només en aquest districte. El problema de la seguretat: un apunyalament mortal al carrer de Riera Baixa el set d’octubre passat va acabar amb la paciència del veïns que denuncien robatoris i problemes de convivència, sobretot cap a les dones. Els problemes de mobilitat: la càrrega i descàrrega il·legal fa la vida impossible als veïns del carrer dels Salvador, just quan havien superat i resolt el problema d’un narcopis molt actiu. Ara el seu malson son els camions i les furgonetes que cada dia els bloquegen el carrer, molt estret. Tenen problemes fins i tot per poder sortir de casa seva i l’altre dia els van deixar sense gas perquè un camió va destrossar una canonada de la façana. També falta espai públic i sobra soroll. Al Gòtic i a la Barceloneta alguns veïns expliquen dia si, dia també, l’ insomni i les seves “aventures” nocturnes amb les festes i les baralles que tenen sota casa.

Tot això arriba a l’administració, l’ajuntament ho sap. De fet policialment s’hi està a sobre, ja s’ha anunciat un pla de mobilitat per endreçar la càrrega i descàrrega i s’han expedientat més de 200 terrasses que incomplien les normes i ocupaven part de l’espai públic, molt preuat en aquests barris tan densos. Però els veïns no en tenen prou. Tant els de Riera Baixa, com els dels Salvador, els del Gòtic, i els de la Barceloneta demanen el mateix: més presència de la Guàrdia Urbana. Demanen més presència dels serveis municipals. No només volen saber que l’administració n’ha pres nota, sinó que s’hi fa alguna cosa. I això passa amb la policia i passa amb els serveis de neteja. No només s’ha de fer, sinó que s’ha de veure que es fa. És una manera que els veïns se sentin més acompanyats a l’hora de conviure amb uns problemes que es poden mitigar però que mai es resoldran del tot. De fet, els veïns de Ciutat Vella ho saben, l’únic que volen és viure tranquils, encara que la realitat dels seus carrers i places no sigui tan perfecta com la del vídeo institucional.