Article d’Eva Arderius Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Postals d’un estiu calorós a Barcelona

Hem comprovat que el canvi climàtic ja és aquí, ens afecta a tots i ens canvia la vida. Haurem de pensar-hi també quan remeti la calor

4
Es llegeix en minuts
A1-152592033.jpg

A1-152592033.jpg / Manu Mitru (EPC)

1-La Barcelona sense barcelonins. Hi ha hagut un èxode massiu. Els que poden han fugit de la ciutat. L’estiu no se li prova bé a Barcelona, no és el seu millor moment. Es tensiona, s’embruta, s’escalfa, pugen els decibels. A les entrades de la ciutat, aquests dies, s’hauria d’haver posat el cartell de «deixeu sortir abans d’entrar».

2-Turistes a pas de tortuga. Han sortit uns quants barcelonins però ha entrat un bon grapat de visitants. Ja no hi estem acostumats. Més d’un deu haver llançat una mala mirada als turistes que consulten despistats el Google Maps al mig del carrer o als que caminen a pas de tortuga pel passeig de Gràcia, on, per cert, hi ha cues a les botigues de luxe (pensava que el luxe era no haver d’esperar). Les voreres del passeig de Gràcia i d’altres grans carrers de Barcelona haurien de tenir tres carrils: un per caminar, un altre per passejar i un altre per avançar. 

3-El taxi, el més buscat de la ciutat. Aquests dies costa trobar-ne un. Tenen molta feina. Alguns diuen que és per les obres d’estiu, que els allarguen els trajectes, d’altres perquè estan recollint creueristes al Port, tots tenen la seva teoria. El cas és que una de les imatges d’aquest estiu és la dels porters dels hotels buscant desesperadament a l’horitzó una llum verda. Persones esperant a les cantonades i, el més preocupant, gent gran i malalts a la sortida del CAP de Manso o de l’Hospital del Mar, a ple sol, en parades buides. Un servei públic no pot desatendre llocs com aquests.

4-Nits d’insomni. Aquest any dormir a Barcelona és missió impossible. Em temo que tenir aire condicionat serà imprescindible en un futur molt pròxim i això ho empitjora tot. Aquestes nits tòrrides obliguen a escollir: ¿calor o soroll? ¿Calor o mosquits i altres insectes innominables que ara també volen?

5-Mal humor. No dormir, no trobar taxi, xocar amb els turistes, patir el soroll, tenir la sensació que la teva ciutat deixa de ser teva durant uns mesos... veure a Instagram paisatges paradisíacs que disfruten d’altres mentre tu camines per l’asfalt incandescent. I la calor, que cansa, que aixafa, irrita i posa de mal humor, de molt mal humor.

6-Els que no se’n poden anar. El que posa de molt mal humor és no poder escapar. Un de cada tres barcelonins no se’n va de vacances segons el baròmetre municipal, la majoria per motius econòmics (quina sort tenir la Fundació Pare Manel i el Casal dels Infants, que s’emporta fora nens de famílies vulnerables). Altres veïns es queden perquè cuiden algú o perquè estan sols. La soledat. Aquesta pandèmia silenciosa i invisible i que aquests mesos s’agreuja. Sembla que a l’estiu tothom ha de ser feliç i estar de vacances, descobrir que un no és entre els escollits fa mal.

7-Barris com pobles. Per sort, Barcelona té una xarxa molt potent. La xarxa veïnal que ajuda també qui passa l’agost a la ciutat. A Can Peguera han posat piscines inflables al carrer. És un dels barris on es treuen les cadires a la porta. Els veïns xerren, els nens es refresquen i l’estiu es fa menys calorós i més suportable.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

8-Rates. En un dels vídeos que ha circulat més per les xarxes aquests dies es veuen rates a la plaça de Catalunya. Per als crítics amb l’ajuntament són un símbol de la brutícia i de la mala gestió del Govern municipal. Al setembre comencem un curs electoral. Veurem si les rates continuaran tenint protagonisme en campanya, segur que sí...

Notícies relacionades

9-La inseguretat més preocupant. La que no permet a les noies sortir de festa i disfrutar amb tranquil·litat. Fins ara, el moment de més risc era el de tornar a casa (aquest estiu a Barcelona s’han creat camins segurs per evitar agressions sexuals) però, ara, amb les punxades a dins de les discoteques que han denunciat algunes persones es demostra que tampoc es pot estar segura dins d’un local. Insuportable.

10-Aparadors a les fosques. Ve un hivern complicat. S’ha d’estalviar energia, potser sí que caldrà revisar la il·luminació pública d’alguns carrers perquè els edificis i les botigues apagaran els llums a les deu. Si hi ha llum hi ha més sensació de seguretat, per als transeünts i per als que viuen al carrer. Però no hi ha alternativa. Aquest estiu hem comprovat que el canvi climàtic ja és aquí, ens afecta a tots i ens canvia la vida. Haurem de pensar-hi també quan remeti la calor. Agafem aire i intentem descansar aquests dies, el curs que ve no serà fàcil per a ningú. ¡Bon estiu!

Temes:

Estiu Calor