Pros i contres Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Compte amb els Mossos

La confiança entre Govern, Mossos i ciutadania no passa el seu millor moment, i una comissió presidida per la CUP no és el millor bàlsam

1
Es llegeix en minuts
Agentes de los Mossos custodian la comisaría de la Policía Nacional en Via Laietana.

Agentes de los Mossos custodian la comisaría de la Policía Nacional en Via Laietana.

La CUP presidirà la comissió d’estudi sobre el model policial del Parlament. Un «mecanisme independent per fiscalitzar les males praxis dels cossos policials». Tot govern democràtic ha de disposar d’instruments de control sobre la policia. També li ha de procurar empara. Duresa contra els abusos i protecció davant els atacs. És simple, tot i que l’equilibri no sempre és fàcil. A Catalunya fa anys que no ho trobem. S’han emparat actuacions policials il·lícites –la mutilació d’Ester Quintana i la mort de Juan Andrés Benítez– i també s’ha menystingut la tasca policial, com el 2020, quan no es va tramitar cap de les més de 1.000 actes que van obrir els Mossos en manifestacions i reunions públiques. Alguns els volen com a policia patriòtica. D’altres no els volen de cap manera. La confiança entre Govern, Mossos i ciutadania no passa el seu millor moment i una comissió presidida per la CUP no és el millor bàlsam.  

La policia és el cos de xoc davant els atacs a la convivència. Una policia que no se sent prou emparada (i fins i tot se sent menyspreada) és vulnerable. I la seva debilitat pot ser aprofitada pels que miren de fer caure el sistema democràtic.