Vertebració territorial Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Descentralitzar institucions

Resulta d’interès general visibilitzar les institucions centrals de l’Estat i la seva utilitat en el conjunt del territori, i avançar així en la idea que no només Madrid és Espanya

1
Es llegeix en minuts
Descentralitzar institucions

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

L’expresident José María Aznar ha afirmat recentment que Espanya no és ni un Estat plurinacional ni un Estat multinivell. Si bé és cert que el debat entorn de la plurinacionalitat continua obert per la negativa d’alguns a reconèixer l’existència de diferents demos que impugnen la unitat nacional, el que resulta indiscutible és que Espanya és un Estat multinivell perquè aquesta és la mateixa naturalesa de l’Estat autonòmic i del projecte europeu del qual l’expresident es declara ferm defensor. A Espanya hi ha diferents nivells de govern i s’han descentralitzat polítiques, però fora de Madrid, les institucions de l’Estat, més enllà de les autonòmiques i locals, que també són Estat, resulten poc visibles.  Per això el debat entorn de la descentralització d’algunes institucions és del tot pertinent. Ho ha plantejat reiteradament el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, i el PSOE es proposa abordar-ho en el 40è Congrés Federal que se celebrarà aquest cap de setmana a València, almenys pel que fa a organismes de nova creació amb l’objectiu de contribuir a la vertebració territorial. No s’ho planteja per a organismes ja existents amb l’argument de no contrariar els funcionaris, malgrat que hi ha qui fa propostes en aquest sentit com traslladar el Tribunal Constitucional a Cadis o el Senat a Barcelona.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s’oposa a aquesta eventualitat per considerar-la un greuge i esgrimeix l’article 6 de l’Estatut d’autonomia de la comunitat, que reserva la vila de Madrid, com a capital de l’Estat, ser la seu de les institucions generals. Però aquesta atribució estatutària resulta sens dubte excessiva, ja que ha de correspondre al Govern i a les Corts Generals determinar la idoneïtat de la ubicació dels organismes i fer-ho en funció de l’interès general. I sens dubte resulta d’interès general visibilitzar les institucions centrals de l’Estat i la seva utilitat en el conjunt del territori, i avançar així en la idea que no només Madrid és Espanya.

Temes:

Madrid