La relliscada Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El volcà de Palma, La Palma i Las Palmas

Aquests dies s’està produint una reivindicació de la bonica assignatura de Geografia, tan injuriada pels que repeteixen llocs comuns sobre la inutilitat d’estudiar matèries que exigeixin memoritzar indrets i conceptes

3
Es llegeix en minuts
El volcà de Palma, La Palma i Las Palmas

DPA / ARTURO JIMÉNEZ

Emularé l’ínclita ministra Mrs Wonderful de Turisme Reyes Maroto, supervivent de l’apocalipsi socialista de Madrid, del dia de fúria de Pedro Sánchez quan va entrar amb la seva catana en el Consell de Ministres i va topar amb Ábalos i Carmen Calvo, i ara de l’erupció del volcà de La Palma, que va qualificar d’«espectacle meravellós» i va mirar de vendre com a «reclam» per als viatgers. De totes les situacions horribles es pot extreure una cosa positiva. La cosa és més fàcil si tu ets al teu despatx ministerial o en un d’aquests esmorzars informatius plens de palmers (no pobladors de La Palma, sinó pilotes i aplaudidors d’esdeveniments), i no fugint de la llengua de foc després de veure com desapareix la teva casa, el teu camp o l’escola on treballaves. Però mai és un mal moment per ser optimista i treure algun profit de les calamitats que ens cauen al damunt amb inquietant freqüència. Potser no ens en adonem, però aquests dies s’està produint una reivindicació de la bonica assignatura de Geografia, tan injuriada pels que repeteixen llocs comuns sobre la inutilitat d’estudiar matèries que exigeixin memoritzar indrets i conceptes, i prefereixen dedicar tots els esforços lectius a aprofundir en les emocions i els sentiments. La ministra Maroto ha de pertànyer a aquest club, d’aquí la seva pressa per reciclar la por i la pena en una imaginativa oportunitat de negoci. També són dins els periodistes i/o usuaris de les xarxes socials entossudits a reubicar el riu de lava a Mallorca. Obeint els que propugnen no perdre un minut a aprendre’s els rius d’Espanya, les capitals d’Europa o els noms de les illes dels dos arxipèlags patris, es posa Palma al Google Maps i que sigui el que Déu vulgui.

Estem molt acostumats que ens confonguin, de fet a la capital balear la van rebatejar redundantment «de Mallorca» per evitar errors als de Correus de la Península, ja que sempre t’afanyes més si vas pel carrer del mig. No obstant, assistim a un nivell superior de pèrdua de coordenades quan una televisió nacional converteix aquesta setmana un passeig preelectoral de l’alcalde de Palma José Hila pel palmesà barri de Son Dameto en una visita als evacuats del volcà. «Així està en aquests moments Palma de Mallorca», remarcava sense tallar-se un pèl un altre internauta que compartia una imatge del con traient fum, i aconseguia centenars de retuits i plasenteries de mallorquins indignats. No és fàcil aclarir-se, i alguns estem farts de fer l’esforç. «¿Que te n’has d’anar a treballar a Palma? Doncs que bé, pots quedar amb la Rosamari, que també se n’ha anat a treballar allà». La meva veïna infermera s’havia traslladat a Las Palmas de Gran Canària. «¿Què vius a Palma?» La meva cosina viatja d’aquí quinze dies a Lanzarote, li diré que et truqui». «Ja que ets a Palma, hauràs aprofitat per visitar el Teide, diuen que és impressionant». «La sort que tens tu vivint a l’illa de Las Palmas, que allà sempre és estiu. No deus necessitar ni abric». Em vaig comprar un moble sabater que va tardar tres mesos a arribar perquè primer va visitar les Canàries, que és l’arxipèlag que es veu millor al mapa del temps. Per cert, per aquí no tenim volcans, però sí que ens amenaça una DANA de pluges i torrentades que no és tan espectacular, però també resulta fotogènica. A cada Palma el que li toca.

Temes:

Volcans