Apunt

Concurs de creditors i mort

Encara som a temps d’evitar que els procediments d’insolvència acabin majoritàriament en la liquidació dels negocis

1
Es llegeix en minuts
tiendas-cerradas

tiendas-cerradas

La filosofia de la directiva comunitària sobre insolvències apunta a facilitar la supervivència de les empreses viables que passen dificultats. És a dir, que el que és conjuntural no mati un negoci que, estructuralment, podria tenir futur. El cert és que la normativa espanyola, després de diverses reformes, no ha aconseguit aquests objectius. I és que 95 de cada 100 concursos de creditors acaben en l’actualitat amb l’empresa afectada en liquidació i a més amb processos llargs amb una durada mitjana de quatre o cinc anys, com recordava aquesta setmana Bárbara Pitarque, autora d’una guia per ajudar les empreses amb dificultats a prendre decisions per evitar el tancament, editada pel Registre d’Economistes Forenses (Refor), del Consell General d’Economistes, presentada a Foment del Treball.

Notícies relacionades

L’avantprojecte de reforma concursal amb la transposició de la directiva europea aprovat el mes passat pel Govern no ha acabat de convèncer els sectors afectats que, al seu torn, dubten que permeti pal·liar un dels defectes més grans de la legislació actual: la ineficiència de salvar negocis que podrien ser viables. Crida l’atenció que no es prioritzin les solucions alternatives al concurs de creditors. També és destacable que es mantinguin els privilegis dels crèdits públics (Seguretat Social i Hisenda), el que es desvia de la doctrina del Tribunal Suprem i la directiva comunitària. Al regular, l’Administració fa el paper del que talla i reparteix.

L’objectiu essencial ha de ser que les empreses que passen dificultats conjunturals puguin seguir, no rematar-les o posar traves que els impedeixin salvar-se. Deia algun empresari fa temps que en aquest país recórrer a un concurs gairebé et converteix en un empestat al que ningú li dona crèdit. Les coses no han millorat gaire i, segons opinen els experts, tampoc sembla que vagin a fer-ho amb la reforma prevista. Però encara no és definitiva. En la tramitació, encara estem a temps d’evitar que els concursos desemboquin inexorablement en la mort dels negocis.

Temes:

Crisi Empreses