Cultura Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Els altres fusells

Tot el que ens ofereixen els llibres és la millor companyia per transitar per un món cada vegada més embrutit

1
Es llegeix en minuts
Els altres fusells

Tinc un amic poeta que, quan algú relativitza el valor dels llibres, respon invariablement: «Si un dia m’han d’operar d’urgència, prefereixo que el cirurgià hagi llegit ‘El Quixot’». Li acostumo a retreure que posa el llistó molt alt, però crec que s’entén bé el que vol transmetre. I resulta que en pocs dies –no pot ser casualitat– m’han atropellat diverses històries en què la llum dels llibres es projecta per tot arreu.

Notícies relacionades

Segurament la més bonica d’aquestes històries és la de Cristina Simó, una valenciana de 18 anys a qui el seu avi regalava un llibre per cada aniversari des que ella va aprendre a llegir. L’avi va morir, és llei de vida; però abans va deixar amagat per a la seva neta un últim regal (‘Amapolas en octubre’, de Laura Riñón) que va descobrir fa pocs dies a l’arribar a la majoria d’edat. L’altra tarda s’emocionava explicant-ho a la ràdio i no m’estranya, perquè ens vam emocionar tots. La mateixa emoció que pot suscitar el gest de les més de 3.000 persones que han ofert els seus domicilis particulars per acollir dones i nenes afganeses, forçades a abandonar el país davant l’amenaça dels talibans. Una de les impulsores d’aquest moviment civil ‘Jo acullo’ és l’editora Sol Salama, de ‘Tránsito y libros’; i sí, ja sé que al grup apareixen també actrius, advocades, periodistes... Però, parlant amb ella l’altra tarda, no vaig poder evitar il·lusionar-me amb la idea que el contacte amb els llibres pot fer-nos millors persones.

Admeto que amb això no n’hi ha prou, no sempre passa; de fet, conec persones menyspreables que són lectors voraços i també hi ha monstres de la història, com Hitler, que es delectaven amb la música clàssica. Però prefereixo pensar que la possibilitat de sentir altres vides, palpar sentiments, aprendre, relaxar-nos, divertir-nos, indignar-nos, apassionar-nos... Tot el que ens ofereixen els llibres –i la cultura en general– és la millor companyia per transitar per un món cada vegada més embrutit, més talibà. Almenys que puguem defensar-nos amb alguna cosa; els llibres i la cultura poden ser els altres fusells.

Temes:

Llibres