La relliscada Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Menys tuits i més ajuda

Els presumptes violadors en grup d’una jove a Formentera estan en llibertat sense fiança per falta de «proves fefaents» que només s’aconsegueixen posant més mitjans per a la investigació de la violència masclista

3
Es llegeix en minuts
Menys tuits i més ajuda

Instagram

En la política del mínim esforç, tot val un tuit i un tuit costa zero euros. Rociíto explica els seus maltractaments contra reemborsament en una televisió casposa, tuit entusiasta del Ministeri d’Igualtat. Maten una dona davant l’escola on treballa, tuit del Ministeri d’Igualtat i minut de silenci. Maten una altra cremant-la viva, tuit de la ministra i algun retuit de frases lapidàries. Les afganeses són abandonades a la seva sort pels afganesos i els governs del món, inclòs l’espanyol, fil de tuits del Ministeri d’Igualtat. Una jove de 19 anys denuncia que tres homes de nacionalitat marroquina la droguen i violen reiteradament a Formentera, després de torturar-la cremant-li el cos amb cigarrets i culleretes incandescents, i com que és Ferragosto de moment no hi ha hagut cap tuit de condemna de les més altes instàncies feministes nacionals. El que sí que ha passat és que, als dos arrestats per la Guàrdia Civil per aquesta brutal agressió, la jutge els ha deixat en llibertat amb càrrecs i sense fiança, amb alguns requeriments cautelars com no sortir d’Eivissa o retirar-los el passaport, mentre es busca un tercer que està en parador desconegut. Segons fonts judicials s’han dictat aquestes mesures poc menys que risibles «per la falta de proves fefaents». Per a mi que el missatge que el nostre sistema està enviant a la pobra noia és que enterri la història, tot i que catorze hores de martiri i violència grupal no resultin tan fàcils d’oblidar. Semblava que després de ‘La manada’ dels Sanfermines havien canviat coses, però va ser un miratge, perquè les coses canvien quan les governants mosseguen i no només borden. Sort que el Consell de Formentera ha decidit personar-se en la causa com acusació particular. Perquè les proves fefaents que es necessiten perquè els sàdics violadors no vagin tan contents pel carrer s’aconsegueixen amb inversions: més investigadors, més mitjans per als investigadors, més forenses, més fiscals, un advocat d’immediat al costat de cada possible víctima pagat amb els nostres impostos. Jo sí que et crec, a la terra i no a la xarxa. Més diners i menys tuits.

Fa un parell de mesos, el ‘tiktoker’ mallorquí Naim Darrechi presumia en un vídeo d’enganyar les seves amants per no fer servir preservatiu. Es va muntar un escàndol amb tuit inclòs del Ministeri d’Igualtat. La fiscalia va anunciar que el perseguiria i el Govern balear va anunciar una querella. Un munt d’energia (i recursos) que no han merescut altres casos més sagnants en el sentit literal. Les declaracions d’intencions i la indignació ‘online’ no salven vides, no frenen la violència, i el que és més important, no espanten els dolents. La justícia exemplificativa sí, però no abunda. El juliol passat, un home va acceptar a Palma dos anys de presó per abusos sexuals continuats a la seva neboda d’onze anys, una pena que va quedar en suspens al comprometre’s l’acusat a realitzar un curs d’educació sexual i es va valorar molt en el seu favor que pagués 2.000 euros a la nena. La setmana passada, l’Audiència de Palma va condemnar a la pena mínima, dos anys, un home per violar la seva cosina petita. Les jutges van apreciar que, malgrat l’oposició de la noia de 15 anys, no hi va haver violència, i a més van aplicar un atenuant per dilacions indegudes de la causa judicial. El temps corre a favor dels violadors, amigues, i els tuits se’ls emporta el vent.