Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Espanya i Europa poden perdre la seu d’OMT

El trasllat a l’Aràbia Saudita localitzaria decisions globals en una regió amb molt poder econòmic, però amb massa inestabilitat per assegurar la transparència i la seguretat que el turisme demanda

2
Es llegeix en minuts
Espanya i Europa poden perdre la seu d’OMT

David Castro

L’Aràbia Saudita podria arrabassar a Espanya la seu de l’Organització Mundial del Turisme (OMT). Riad ha iniciat una campanya diplomàtica per recollir recolzaments internacionals abans d’una decisió que haurien d’adoptar dos terços dels 159 governs que configuren l’Assemblea General de l’organisme de l’ONU, en la seva pròxima reunió a Marràqueix.

No és la primera vegada que altres països han pretès emportar-se una base tan rellevant per a la gestió del turisme mundial, per mirar d’incrementar la seva influència en una indústria essencial de futur. Qui més ha insistit a denunciar la situació ha sigut Germán Porras, exdirector de Turespaña i membre de la Taula del Turisme d’Espanya, i expert de prestigi internacional. Ho ha fet des de les pàgines de ‘La Razón’, i ara ha sigut ‘El País’ el que ha alertat de la qüestió. 

L’actual seu de l’OMT està establerta a Madrid des dels seus inicis a la dècada dels 70 i té 152 empleats, segons s’informa al web de l’organisme. Qüestions pendents des de fa molt de temps, com el trasllat de les oficines de l’OMT des del carrer de Capitán Haya fins a l’antic Palau de Congressos al passeig de la Castellana, es poden interpretar com un malestar, però en cap cas justificarien la pèrdua de l’únic organisme de les Nacions Unides amb seu a Espanya. El 2019, el Govern central va acordar recolzar aquest canvi de local i fa uns dies va assegurar que els treballs de rehabilitació de l’edifici estan en la fase final. El nou ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, es va reunir el 30 de juliol amb el secretari general de l’OMT, el georgià Zurab Pololikaixvili, i li va transmetre els avenços en el projecte. El mateix alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va al·ludir a la qüestió en la seva intervenció recent al ple de la Taula del Turisme d’Espanya i va manifestar el seu clar compromís i el d’Ifema per ajudar perquè l’organització internacional es mantingui a Madrid.

Potser tard, però, d’algun temps ençà, el Govern de l’Estat, a través dels Ministeri d’Exteriors i el d’Indústria, Comerç i Turisme, i ara de la mateixa Moncloa, treballen amb intensitat en l’àmbit diplomàtic per desmentir el que és un clamor entre els professionals turístics des de fa alguns anys. No obstant, es poden interpretar la posició de l’Aràbia Saudita en el concert internacional i la debilitat d’Espanya com a factors que podrien ser determinants en una guerra d’interessos oposats.

Notícies relacionades

En tot cas, ni l’Aràbia Saudita informa formalment sobre les seves intencions ni els funcionaris de l’OMT prenen partit definitiu sobre l’assumpte; tot i que aquests últims manifesten que es senten contents a Espanya, diuen, amb raó, que es deuen «al que decideixin els països membres». L’operació, si es dugués a terme, requeriria complicitats internes des de l’ONU i l’OMT, suposaria un resolució contra els interessos d’Espanya i a Europa i localitzaria decisions globals en una regió amb molt poder econòmic però amb massa inestabilitat per assegurar la transparència i la seguretat que el turisme requereix.

Espanya i Europa han d’actuar amb fermesa; els diners sembla que els tenen d’altres i amb aquests han guanyat fins i tot un mundial de futbol que amb prou feines practiquen.

Temes:

Turisme