Abusos en l’esport Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Ni un cas aïllat més

El cas del seleccionador nacional de bàsquet ens posa en alerta i ens obliga a mirar a sota del que es veu

1
Es llegeix en minuts
Ni un cas aïllat més

EFE

Tot i que sense medalla d’or, aquestes han sigut les olimpíades de Simone Biles. Després de denunciar per abusos el seu Comitè Olímpic, ens ha ensenyat que no s’ha d’aguantar fins a trencar-se. Per sort, el feminisme avança i cada dia descobrim nous àmbits i espais en què s’ha practicat l’abús de manera sistemàtica. Mai han sigut casos aïllats.

«Soc de l’Hospitalet i moro matant». Ara que cessen l’entrenador de la selecció femenina de bàsquet després de les denúncies per maltractament psicològic d’algunes de les millors jugadores de la història, a l’Hospitalet descobrim amb horror que associava el seu origen a les seves particulars tècniques d’entrenament. Morir matant, com els militars i els toreros. Com els assassins masclistes. Aquestes frases tan masculines. Aquests sergents de ferro tan exigents amb els de baix i tan submisos amb els de dalt. Fa vergonya que aquest entrenador hagi rebut els millors honors i reconeixements de la nostra ciutat i que encara aparegui a la web municipal com a celebritat local.

Notícies relacionades

Per desgràcia, tampoc és un cas aïllat. El degoteig de casos d’abusos en l’esport local és esgarrifador: primer va ser denunciat el president del Club de Natació de la ciutat, fa dos anys, per abusos sexuals en els seus anys d’entrenador i aquest any ja han detingut dos entrenadors, un de gimnàstica i un altre de bàsquet, per abusos a menors. Igual que les 31 dones assassinades aquest any només són la punta de l’iceberg de tot un sistema invisible d’abús, igual el cas del seleccionador nacional ens posa en alerta i ens obliga a mirar a sota del que es veu. Durant massa temps hem tolerat estils i actituds propícies per a tota mena d’abusos. És urgent canviar-ho i són urgents nous protocols més estrictes i específics.     

Per descomptat, els abusadors no ens representen. Ens representen totes les nenes i dones que, com Simone Biles, ho denuncien. Les campiones que, com ella, lluiten per no morir, ni permetre que les matin.