El govern municipal Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Barcelona, en la dimensió desconeguda

La hipotètica ampliació de l’aeroport Josep Tarradellas hauria de ser la tomba del pacte de l’alcaldessa Ada Colau i el PSC

1
Es llegeix en minuts
Barcelona, en la dimensió desconeguda

FOTO de RICARD CUGAT

La hipotètica ampliació de l’aeroport Josep Tarradellas hauria de ser la tomba del pacte de l’alcaldessa Ada Colau i el PSC per poc que uns i altres siguin conseqüents. En cas de no haver-hi ampliació per culpa de l’oposició de Podem-Comuns aquí i a Madrid, els socialistes haurien de trencar amb el redentorisme; si l’aeroport creix segons les aspiracions d’AENA, l’alcaldessa hauria de despatxar els regidors del PSC pel seu suport a una decisió tan classista i negacionista del canvi climàtic que ofèn, segons deia a aquest diari David Cid.

Els dos socis podien haver-se compromès a assumir la decisió que prengui al seu dia la Unió Europea respecte del projecte. Però no ha sigut així, ja que més aviat sembla que els Comuns estan en contra de l’ampliació; tot i que aquesta obtingués la llum verda de Brussel·les, extrem que consideren improbable, tot i desconèixer el contingut del pla director.

Notícies relacionades

El pacte municipal a Barcelona està en via de col·lisió. A diferència de la ruptura del novembre del 2017, explicada per l’alcaldessa per l’aplicació del 155, en aquesta ocasió la causa serà molt més justificable al respondre a dues visions radicalment contradictòries del model de ciutat, així com del sentit de l’exercici del poder. La lectura de la realitat de PSC i Comuns els empeny a propostes allunyades, fins i tot contradictòries, igual que PSOE i Unides Podem. Els socialistes solen optar per posar sordina a l’exhibició de la diferència tan definitòria dels seus socis.

En aquesta ocasió l’enfrontament és transcendental i el pragmatisme del PSC pot ser incapaç de suportar-lo. En canvi, a Colau li serà senzillíssim obtenir 3.800 tuits contraris a continuar governant amb Jaume Collboni. L’experiència ens diu que una crisi política no ha de ser per a tota la vida i que la confiança i l’entusiasme entre les parts reneix miraculosament segons el resultat de les urnes. En aquest cas, potser no ens acosta a la dimensió desconeguda d’un Govern de republicans i comuns.