Apunt

¿Què se n’ha fet, de l’opa a Naturgy?

L’evolució de les accions i l’ofensiva de La Caixa compliquen l’operació

1
Es llegeix en minuts
20190130 423387 resultadosnaturgye 1 1

20190130 423387 resultadosnaturgye 1 1

Aquests dies em ve a la memòria el títol d’una comèdia: ‘¿Què se n’ha fet, dels Morgan?’, en què un matrimoni ha de fugir i ocultar-se de les urpes d’uns esbirros. Salvant les distàncies, podríem aplicar el títol –no el contingut– a l’oferta pública d’adquisició d’accions (opa) del fons australià IFM sobre el 22,69% de Naturgy. Realment sembla que l’operació, que ha de ser aprovada pel Govern central com a màxim a principis del mes que ve, es va diluint des que es va conèixer a finals de gener.

A més de l’ofensiva de Criteria, el braç inversor de la Fundació La Caixa, convertida en garant de l’espanyolitat i dels plans industrials de Naturgy com a primer accionista, hi ha la cotització de les accions. Els títols han arribat a superar els 22,37 euros de l’oferta del fons dels antípodes. Així, difícilment atrauran ningú a la seva oferta.

Notícies relacionades

Tot i que IFM va supeditar l’opa a obtenir un mínim del 17% del capital, resultarà complicat arribar a aquesta meta. No és només el preu, que ja per si mateix és important, sinó l’augment de participació de La Caixa, que compta ja amb el 25,94% del capital, des del 24,82% que tenia quan va començar amb la seva ofensiva. I preveu arribar al 29,99% si és precís (sense superar el 30% que l’obligaria a llançar una opa sobre el 100% ). A més, si compleixen la seva paraula, els altres dos grans accionistes de referència, CVC i GIP, amb el 20% cadascun, van afirmar que no vendrien, com tampoc ho farà l’algeriana Sonatrach, amb gairebé el 4%.

Així doncs, a IFM li queden poques opcions: retirar-se, deixar que l’operació es mori per no arribar al mínim requerit o, si tenen ganes de lluitar, apujar-ne el preu. Després de mesos d’aturada per l’opa, Naturgy va decidir aprovar finalment el seu nou pla estratègic la setmana que ve. Això pot disparar més les accions que, abans de l’opa rondaven els 17 euros (ara superen els 22), o no, però el cert és que l’operació trontolla i el Govern, que se la jugava amb la decisió d’avalar-la o no, pot cada vegada respirar més tranquil.