Diàlegs cinèfils

Cineasta i ‘podcaster’

Els ‘podcasts’ s’han convertit en un espai fonamental per a l’estudi, l’anàlisi i la discussió sobre cine i televisió

3
Es llegeix en minuts
Cineasta i ‘podcaster’

El ‘podcast’ està salvant, actualitzant i amplificant la conversa sobre cine. Sense desmerèixer el treball realitzat per mitjans especialitzats i des de l’acadèmic, els ‘podcasts’ s’han convertit en un espai fonamental per a l’estudi, l’anàlisi i la discussió sobre cine i televisió. I part de la seva importància es deu a la naturalesa popular d’un format que, en la majoria dels casos, es distingeix per la seva accessibilitat: els ‘podcasts’ són normalment gratuïts, pots escoltar-los quan vulguis i solen tenir un to pròxim. Publicat dimarts passat, l’episodi de ‘The Joe Rogan Experience’ amb Quentin Tarantino, una conversa de 173 minuts, tota la setmana alimenta titulars, reflexions i controvèrsies en mitjans de comunicació i xarxes. No totes les notícies i comentaris trets d’aquesta xerrada són sobre cine, però sí molts. Òbviament, els ‘podcasts’ no han aparegut ara per art de màgia. Tot i que és cert que a Espanya sembla que els hàgim descobert fa dos dies (una cosa injusta per a ‘podcasters’ autòctons que fa molts anys que s’hi dediquen), la tradició en altres països, sobretot als Estats Units, és longeva. Però és veritat que cada vegada s’amplien més el seu radi d’acció, popularitat i influència.

Notícies relacionades

Centrant-nos en l’àmbit cinematogràfic, són el contrapunt perfecte a la fúria dels temps. Els ‘podcasts’ d’entrevistes, per exemple, conviuen en harmonia amb el seu revers, que seria l’entrevista de promoció, cada vegada més breu, impersonal i frustrant. En el mateix univers en el qual Tarantino conversa hores sobre cine en diferents ‘podcasts’ (allà hi ha també la seva visita a ‘WTF With Marc Maron’ o la seva conversa amb Edgar Wright per a ‘The Empire Film Podcast’), els periodistes esperen mitja tarda en una sala virtual, asseguts davant l’ordinador, que els deixin parlar tres minuts amb una estrella que la meitat de les vegades no apareix. Hi ha molts tipus de ‘podcasts’ de cine i sèries. N’hi ha d’anàlisi, a càrrec d’aficionats o professionals (cosa que no vol dir que els segons hagin de ser millors que els primers) i l’espectre dels quals inclou del més teòric al més col·loquial. N’hi ha d’independents i sota el paraigua de mitjans o empreses. N’hi ha d’entrevistes (i òbviament no tothom pot convidar Tarantino). N’hi ha temàtics. N’hi ha de durada limitada, per exemple sis episodis sobre una pel·lícula. De totes les varietats, és molt interessant una que fa pinta de créixer els pròxims anys: els ‘podcasts’ conduïts per cineastes. No els ‘podcasts’ de ‘celebrities’ que parlen del que els ve de gust (activisme, salut, psicologia o gastronomia), sinó els de cineastes que parlen sobre pel·lícules.

El mateix Tarantino explica en aquesta entrevista que prepara un ‘podcast’ amb el seu col·lega Roger Avary, de qui va produir fa gairebé tres dècades ‘Killing Zoe’ (1993). Explica que es dirà ‘The Video Archives Podcast Show’, i hi analitzaran una pel·lícula de cada era. I no puc tenir més ganes que aquest projecte vegi la llum. L’al·lusió a Avary dona peu a parlar d’altres cineastes amb ‘podcast’. La seva pel·lícula més coneguda és ‘Les regles del joc’ (2002), inspirada en una novel·la de Bret Easton Ellis. I aquest últim, estretament lligat al cine, és el conductor d’un ‘podcast’ veterà (ara de pagament) en el qual ja porta moltes converses esplèndides sobre cine (i altres àmbits) amb figures de la importància de Paul Schrader, Walter Hill, John Carpenter o Karyn Kusama. Tenen molt interès també ‘The Movies that Made Me’, ‘podcast’ en el qual els cineastes Joe Dante i Josh Olson conversen amb altres col·legues sobre les pel·lícules que els han influït, i ‘Visitations’, en el qual el productor Daniel Noah i l’actor (i productor) Elijah Wood parlen sobre processos creatius amb cineastes tan variats com Guillermo del Toro, Mike Flanagan, Ana Lily Amirpour o Laura i Kate Mulleavy. Més a prop ens queden les tertúlies culturals de ‘Todopoderosos’, en les quals el cine és fonamental i entre els membres de les quals hi ha el director Rodrigo Cortés, i ‘Casa Paco’, ‘podcast’ en el qual Paco Cabezas xerra amb directors, guionistes i actors. No és obligatori que tots els cineastes parlin de cine (la possibilitat del misteri els pertany), però que alguns vulguin i utilitzin el ‘podcast’ per fer-ho és un regal i, almenys en part, el remei a la progressiva desaparició de la conversa sobre cine.

Temes:

Pòdcast Cine