Indults

Darrere el revolt

La sortida dels presos independentistes de Lledoners serà sens dubte un punt d’inflexió per a la nostra pròpia història

1
Es llegeix en minuts
Darrere el revolt

Kike Rincón / Europa Press

Quan estudiava història als meus amics els feia molta gràcia una preocupació que jo tenia, la de saber per què i quan passaven les coses. Tenia la sensació que hi havia uns fils invisibles que movien el món i que naturalment les casualitats no existien. Amb els anys als fils els he anat posant nom, noms de polítiques, interessos, voluntats, reaccions diverses darrere dels quals sempre hi ha algú que pren una decisió determinada en un moment determinat. Què porta a aquesta decisió i quant d'important serà per la seva vida i per a la dels altres no és gens fàcil de veure. No heu anat mai en cotxe preguntant-vos què trobareu passat el revolt que teniu davant? Un cop passat pots saber què deixes enrere però fins que no el passes no pots ni entrellucar què tens davant. 

Notícies relacionades

He tingut ocasió aquests dies de parlar amb dues noies de vint-i-pocs, i he pensat en com de crucial podia ser per elles aquest temps que estan vivint i la poca transcendència amb què l'afronten. No ho dic amb contrarietat ni condescendència, ni amb una falsa nostàlgia del passat, tots l'hem passat aquest revolt.

Després des tres anys i mig, de l'1 d'octubre, del 16 d'octubre, la sortida dels presos independentistes de Lledoners serà sens dubte un punt d'inflexió per a la nostra pròpia història. Es fa difícil escriure sobre els indults. També es fa molt difícil no escriure sobre els indults. No sabem què hi ha després del revolt dels indults. Només sabem del cert que les seves famílies obriran un somriure que han tingut tancat tot aquest temps. Jo només sé segur que vull agafar aquest revolt. Només sé que sense aquest revolt no podem seguir endavant. Només sé que són condició necessària però no suficient per a la construcció d'un país nou, per a l'aprofundiment del debat d'una societat democràtica que ha vist com trontollaven els seus fonaments mentre alguns poders semblaven inamovibles, sords i cecs als accidents de la carretera. Sé que no dic res de nou, però no podria haver escrit sobre res més avui.