El discurs de Sánchez

Guanyar els cors i les ments dels catalans

Només el temps dirà si el president del govern ha aconseguit revertir aquella «desafecció» de Catalunya cap a Espanya de la qual va parlar l’expresident José Montilla

3
Es llegeix en minuts
Guanyar els cors i les ments dels catalans

EFE

Tot i que va parlar també per a l’opinió pública espanyola, que contempla amb recel els indults als líders del procés, Pedro Sánchez va acudir al Liceu de Barcelona per dirigir-se sobretot als cors i les ments dels catalans. De tots, però singularment d’aquells que no militaven a la causa de la independència fa 10 anys i que es van anar sumant a aquesta opció després de la decisió del Tribunal Constitucional de retallar l’Estatut. Les seves paraules estaven destinades principalment als milers de ciutadans que van tallar els ponts amb Espanya després de l’actuació policial de l’1-O. Només el temps dirà si el president del govern ha aconseguit revertir aquella «desafecció» de Catalunya cap a Espanya de la qual va parlar l’expresident José Montilla poc abans que els esdeveniments es precipitessin. De moment, resulta més fàcil valorar l’impacte de les seves paraules als cors, fets malbé per les polítiques de Rajoy i per la forma que va adoptar el discurs del Rei el 3 d’octubre, que a les ments. En efecte, la seva intervenció va estar plena de referències a les emocions col·lectives que han predominat en els últims anys a Catalunya, però va estar faltada de propostes concretes sobre el «nou país» en la construcció del qual va convidar a participar als catalans. 

Sánchez va parlar per a una societat polaritzada i traumatitzada. Per a uns, pel menyspreu que desprenien les polítiques del PP, des de la cèlebre recollida contra l’Estatut. Per a altres, pel cúmul d’il·legalitats que van conduir a la declaració d’independència. Les reiterades apel·lacions del president del Govern a la concòrdia, oposada a la discòrdia, el títol mateix de la seva conferència, ’Retrobament’, contraposat a la confrontació, la utilització de conceptes poc habituals en el llenguatge polític, com respecte, afecte, sentiments, i la picada d’ullet final («Catalans i catalans, us estimem») simètric del qual va utilitzar Lluís Companys quan va acudir a la Monumental de Madrid, el 1937, per expressar el recolzament de Catalunya davant l’ofensiva franquista (»Madrilenys, Catalunya us estima»), constitueixen missatges destinats al cor d’aquells catalans que s’han desentès d’Espanya com un projecte comú.

Notícies relacionades

Costa més valorar l’impacte que pugui tenir l’oferiment de participar en un «nou projecte de país», per molt que Sánchez insistís que els indults només són «un primer pas» per arribar a aquest objectiu. Tot i que les seves paraules contrasten amb el llenguatge casernari dominant a la dreta espanyola, no n’hi ha prou amb tòpics com el que no es pot concebre Espanya sense Catalunya, ni Catalunya sense Espanya. O l’advertència òbvia segons la qual «fora de la Constitució no hi ha espai per a la política». Es pot comprendre que el president del Govern fos parc en promeses quan encara no s’ha reunit la taula de diàleg amb la Generalitat, i quan la dreta du a terme una ofensiva despietada contra els indults, però per conquerir els catalans escèptics, que eren els principals destinataris del seu discurs, Sánchez haurà de fer publiques algunes de les idees que Miquel Iceta li ha deixat a la carpeta de Catalunya. Les reformes legals necessàries perquè el centre del tauler polític català –aquell que va del constitucionalisme dialogant fins a l’independentisme pragmàtic– pugui prendre la iniciativa deixant als dos costats d’aquest ampli espectre els qui veuen la Constitució o com una arma llancívola o com una paret insalvable. 

Mentrestant, les múltiples causes judicials pendents, entre les quals destaquen l’actuació del Tribunal de Comptes, constitueixen munició per als qui pensen que els indults són només una operació destinada a anticipar-se a les crítiques del Consell d’Europa i a les decisions de la Justícia europea. Les dues ànimes de l’independentisme han tornat a discrepar de la valoració d’unes mesures de gràcia que Oriol Junqueras ha volgut presentar com un «triomf» mentre Carles Puigdemont les ha qualificat d’«autoindult» de l’Estat. No obstant, Sánchez no s’hauria d’enganyar sobre unes divisions que desapareixen sempre davant una actuació de la justícia que no cessa i que constitueix un altre gran obstacle perquè s’obrin pas les propostes que es van esbossar al Liceu.