Apunt

Sánchez capeja el temporal

El Govern podria haver encertat en la seva estratègia, que semblava tan arriscada, d’anar creant a poc a poc una opinió favorable a la sortida de presó dels polítics empresonats

1
Es llegeix en minuts
Pedro Sanchez en el Cercle

Pedro Sanchez en el Cercle

Quan, fa cosa d’un mes, membres del Govern van començar a suggerir la possibilitat de concedir els indults als presos del procés, tot feia pensar que sobre l’Executiu i, en particular, sobre Pedro Sánchez es desencadenaria una espècie de tempesta perfecta. No només els sondejos mostraven que la majoria dels espanyols, menys a Catalunya, estaven en contra de les mesures de gràcia, a més les dretes es van llançar a la jugular del president, convençudes que en podrien treure profit electoral. També dins el PSOE es van sentir veus contràries, inclosa la de Felipe González, que, no obstant, la setmana passada, en un discurs diferent, va assegurar que no vol que els polítics empresonats siguin a la presó. 

Notícies relacionades

Va ser aquella setmana quan les coses van començar a canviar per a Sánchez. Després de la punxada de la concentració de la plaça de Colón i el fracàs de la recollida de firmes contra els indults, impulsada pel PP, al Govern li va arribar un buf d’alleujament en les declaracions dels empresaris catalans i el president de la CEOE, Antonio Garamendi, aquesta més matisada, a què es van afegir les dels bisbes catalans. Sembla que les dretes es quedaven soles en la seva radical oposició a les mesures de gràcia, sense el recolzament de sectors importants que habitualment solen ser pròxims als seus postulats. Un sentiment d’orfandat que Pablo Casado va notar en la seva intervenció en les jornades del Cercle d’Economia, que amb encert, el Cercle, va permetre també una inesperada foto del Rei amb el president Pere Aragonès.

Aquesta nova realitat, gestada en els últims dies, ha rebaixat tant la tensió ambiental, que ben bé podria ser que la reacció als indults quedés en una simple borrasca en lloc de causar el temut huracà de categoria màxima. Si és així, el Govern hauria encertat en la seva estratègia, que semblava tan arriscada, d’anar creant a poc a poc una opinió favorable a la sortida de presó dels polítics empresonats. Serà dimarts quan se sàpiga què provoca la mesura, si maror o un tifó.