Desigualtat

Calor mestissa

Un altre dels efectes negatius del canvi climàtic és complicar encara més la vida als barris que sempre ho tenen més difícil per pobres, poblats i diversos

1
Es llegeix en minuts
Onada de calor a Espanya

Onada de calor a Espanya

El canvi climàtic no perdona i les onades de calor i l’estiu meteorològic arriba abans que el del calendari. Augmentar el consum energètic amb aires condicionats d’última generació és zero sostenible, i per a molta gent senzillament impossible i impagable. Sobretot ara amb les noves tarifes de la llum. Un altre dels efectes negatius del canvi climàtic és complicar encara més la vida als barris que sempre ho tenen més difícil per pobres, poblats i diversos. Allà l’estiu sempre és sinònim de conflicte, i a la diana de totes les crítiques, sempre i de manera recurrent, amb pandèmia o sense, els joves i les persones d’origen migrant.

La resposta (fàcil) des de fa uns anys són els dispositius policials «especial estiu». Lamentablement no es multipliquen de la mateixa manera els esforços ni els recursos per posar en marxa dispositius especials de mediació i diàleg a peu de carrer o en horari nocturn. Amb l’augment de les temperatures comença a ser urgent que ens replantegem els usos i horaris de l’espai públic, i el mal ús que fem de la paraula ‘civisme’ perquè, massa sovint, és sinònim de racisme.

Notícies relacionades

El 24% dels veïns i veïnes de l’Hospitalet de Llobregat, i el 21,5% dels de Barcelona han nascut en altres països i l’any passat més de 23.000 residents a Catalunya van obtenir la nacionalitat. A l’Hospitalet, tot i que el nostre servei d’acollida té molt pocs mitjans, va gestionar en plena pandèmia els processos d’arrelament de 922 persones i els processos de reagrupament de 492.

Per fortuna, i tot i que no es publicitin tant com a la policia, hi ha centenars de petits projectes i iniciatives socials i institucionals que treballen cada dia per facilitar el coneixement i la comprensió d’aquesta imparable realitat de la Catalunya mestissa. Aquesta mateixa setmana, Espai de Ciutadania organitzava un debat on es recordava que sempre cal insistir en les aportacions positives de les migracions per a la nostra societat. I a l’estiu més.