Apunt

Putin versus Biden, sense sorpreses

El millor, la tornada de les relacions diplomàtiques entre els dos països. S’ha acordat a estar en desacord

1
Es llegeix en minuts
Putin versus Biden, sense sorpreses

AFP / MIKHAIL METZEL

Palauet de Vil·la La Grange, Ginebra, lloc idíl·lic que ens remunta a grans cites històriques, aquest és el lloc on ha tingut lloc la primera reunió bilateral entre Putin i Biden des de la presa de possessió d’aquest últim a principis del 2021, en un moment en què les relacions entre les dues potències no es troben en el millor dels moments. 

No hi havia grans expectatives. Els dos líders perseguien una posada en escena que és possible parlar mantenint les formes. Cap va parlar d’arribar a acords, ni de negociació ni de conciliació de posicions. Però en el que tots dos coincideixen és en la necessitat d’establir unes relacions fluides que siguin predictibles i sostenibles, tot i que sigui des del desacord. 

Molts són els temes en disputa. La crisi a Ucraïna, l’annexió de Crimea, la situació a Bielorússia; la protecció dels drets humans dels dissidents o els atacs cibernètics i les ‘fake news’. Cap s’havia de resoldre en aquesta reunió, i cap s’ha resolt. 

Notícies relacionades

El millor, la tornada de les relacions diplomàtiques entre els dos països, simbolitzat en la tornada dels dos ambaixadors a les seves respectives destinacions. S’ha acordat a estar en desacord, ‘Biden Style’. No s’ha renunciat a cap línia vermella, però s’ha posat de manifest l’abc de les relacions internacionals, la necessitat de diàleg, una cosa que molts havien oblidat.

Ha sigut aquesta la setmana de posada de llarg europea de Biden. Les fotos amb Johnson i les seves nostàlgies irlandeses; la foto de la tornada de les relacions transatlàntiques amb la UE després del Brexit; l’escenificació de la cohesió de l’Aliança Atlàntica amb una graciosa concessió a Espanya i aquest dimecres la tornada a la cordialitat dissident amb Moscou. Una setmana que Biden ha utilitzat per explicar els seus plans en matèria de política exterior i de seguretat i que la UE ha rebut amb els braços oberts. Biden amb pas ferm, sense aixecar la veu, ha fet un pas al capdavant i ha dit: els Estats Units estan de tornada.