Els vaivens d’ERC

Unilateral, no però sí

Comptem amb prou observacions per formular el principi de Junqueras: «En vista de qualsevol situació, Junqueras farà una proposta i la contrària»

1
Es llegeix en minuts
BARCELONA 21/05/2021  Política.  Pleno de investidura de Pere Aragones como nuevo president de la Generalitat En la foto Oriol Junqueras llega al Parlament Foto Ferran Nadeu

BARCELONA 21/05/2021 Política. Pleno de investidura de Pere Aragones como nuevo president de la Generalitat En la foto Oriol Junqueras llega al Parlament Foto Ferran Nadeu / Ferran Nadeu

Després de llegir l’últim article de Oriol Junqueras, molts i bons periodistes han escrit que «ERC ha renunciat a la via unilateral». L’expresident Zapatero ho eleva al més important de la legislatura. No obstant, simultàniament, tant Sergi Sol com Marta Vilalta, dos portaveus molt autoritzats de Junqueras, han sortit a dir que «ERC no ha renunciat a la via unilateral». Vaja, que no està clar si unilateral, bilateral o ‘ménage à trois’.

El mateix dia en què l’article va ser publicat, TVE va mostrar el vídeo de Pedro Sánchez saludant Pere Aragonès i va retolar: «El gir d’ERC: renuncia a la via unilateral». No obstant, exactament el mateix vídeo va ser retolat a TV-3 amb: «Missatges de distensió de cara als indults».

¿Com ha pogut passar? ¿‘Lost in translation’? ¿Estem ‘lost’? ¿Serà que Junqueras està ‘lost’? El menys important ja és saber si Junqueras renuncia o no a la via unilateral. El cert és que ja comptem amb prou observacions per formular el principi de Junqueras: «En vista de qualsevol situació, Junqueras farà una proposta i la contrària». Contra tal confusió, és possible que Puigdemont sentís la temptació d’enviar-li a Pedro Sanchez un whatsapp amb «benvingut al club de marejats per Esquerra».

Notícies relacionades

A Junts se li ha acabat la paciència. Jordi Sànchez li ha dedicat una carta en què sintetitza els retrets que Puigdemont destil·la als seus llibres contra Junqueras. S’ha acabat la cortesia ‘procesista’ després de dues setmanes de Govern.

Tot i que el problema principal el té Aragonès. Fins ara s’ha de reconèixer que Puigdemont està aconseguint que la seva enorme influència sigui silent. En canvi, Junqueras ha deixat clar en tot moment que és ell que dirigeix ERC a la seva manera. Primer es demonitza el PSC i després es juga pel diàleg. Després es passa del menyspreu a l’apreci dels indults. I finalment s’arriba a la unilateralitat no, però sí. Com l’ex-vicepresident Junqueras sigui a la taula de negociació, el president Aragonès pot anar demanant-se una excedència.