Apunt

¿El final dels paradisos fiscals?

Si es confirma l’impost de societats mínim el mèrit serà de l’OCDE, la Comissió Europea i l’administració Biden

1
Es llegeix en minuts
¿El final dels paradisos fiscals?

MANDEL NGAN

Les pròximes reunions del G-7 i G-20 poden representar el principi del final dels paradisos fiscals. Sobre la taula una proposta, ja molt consensuada, per establir un impost de societats mínim, d’un 15%, a tot el món. Una iniciativa indispensable en una economia tan oberta, en la qual els diners circulen amb tota llibertat d’un a un altre Estat. Aquest pas endavant en el govern de la globalització resultarà molt rellevant per reconduir disfuncions que deterioren i deslegitimen el nostre model econòmic.

Així, d’una banda, constitueix un impuls moral al bon capitalisme, i un cop a l’enorme hipocresia que representa el que, fins i tot en el mateix si de la Unió Europea, països com Luxemburg, Holanda o Irlanda es constitueixin en pseudo paradisos fiscals. D’una altra, el fet d’abordar l’opacitat fiscal debilitarà la competència impositiva a la baixa entre Estats, que procuren reduir al màxim els seus impostos per atraure inversions i, així, evitar deslocalitzacions corporatives cap als països de baixa o nul·la tributació. 

Notícies relacionades

Finalment, aquesta nova fiscalitat suposarà un augment de la recaptació, que es xifra en uns 50.000 milions d’euros per als països europeus, en un context en què la despesa pública és més urgent i indispensable que mai. A l’èxit de la iniciativa també pot contribuir el que es decideixi la seva implantació en una conjuntura de creixement, després de les destrosses de la pandèmia. 

En cas de confirmar-se aquestes previsions, el mèrit caldrà atribuir-lo a tres actors. L’OCDE, que ha transitat de llanguir a liderar el debat intel·lectual a favor d’una homogeneïtzació tributària; la Comissió Europea, obstinada en iniciatives innovadores com la taxa Google; i, de manera determinant, l’actitud decidida de la nova administració estatunidenca. És a dir, aquest grapat de vots que, en diversos estats, van donar la victòria a Joe Biden, són els responsables que, avui, puguem estar a prop d’acabar amb els paradisos fiscals. Caldrà estar agraïts a aquests votants.