Violència de gènere

Stop masclisme

Amb missatges de «stop feminazis» com els que van envoltar Rocío Carrasco, més que ofendre’ns, us definiu a vosaltres mateixos

3
Es llegeix en minuts
Stop masclisme

Fa uns dies, una foto de Rocío Carrasco es va fer viral. A la seva arribada als jutjats era envoltada per l’associació Stop feminazis. Alguna premsa, sense pudor, fins i tot els ha donat espai i autoritat. Aquesta associació masclista pot assetjar dones víctimes sense més efectes. Al gener, dos dels seus membres van ser absolts per penjar pancartes masclistes als jutjats de violència sobre la dona de Madrid. S’hi podien llegir missatges com «in dubio, pro zorra» o «truca i et plomem el pollastre» (sobre el 016). L’Audiència Provincial de Madrid deia que no és delicte d’odi, sinó que podria suposar una falta d’injúries, figura despenalitzada en la reforma del Codi Penal del 2015. Un dels absolts va ser Francisco Zugasti, que abans ja va ser detingut davant la casa de Pablo Iglesias i Irene Montero per intent d’agressió a un agent. També presideix l’associació Projusticia. Llegir la seva presentació només demostra que poc que saben de dret, i molt menys, d’ordenaments internacionals. 

No es cansen de dir que la llei de violència de gènere vulnera la Constitució, la presumpció d’innocència i que han augmentat els assassinats masclistes. Tot fals. La llei va ser recolzada pel Tribunal Constitucional. La llei és extremadament garantista, respecta la presumpció d’innocència recolzada pel principi «in dubio pro reo» de cara a qualsevol mínim dilema i la llei sí que ha reduït el nombre de víctimes. I en qualsevol cas, si no es redueix més no serà problema de la llei, sinó de misògins que continuen assassinant a les seves parelles o exparelles o fins i tot els seus fills. 

Durant diverses campanyes electorals, per part de la ultradreta, es va estendre la notícia falsa dels ‘xiringuitos’ de les associacions feministes, acusades de rebre subvencions de forma massiva. Una part de la premsa es feia ressò d’aquest tipus de declaracions, cosa que va permetre una caça de bruixes contra elles. En canvi, els mitjans de comunicació no han investigat, ni de lluny, qui hi ha darrere de les associacions masclistes i qui les finança. 

Precisament els que van acudir a la porta dels jutjats de Rocío Carrasco són els qui difonen el terme ‘feminazi’. Els qui clamen en contra del llenguatge no sexista no tenen objeccions a utilitzar un terme no recollit en la Real Academia Española. No van ser gaire originals en buscar aquest concepte, encunyat als anys 90 per Rush H. Limbaugh, locutor de ràdio nord-americà conservador que va recolzar, és clar, Donald Trump. Assenyalava amb aquesta paraula les dones que defensaven el dret a l’avortament, el qual considera un «holocaust».

Notícies relacionades

No podem esperar d’aquests homes ni un respecte per les víctimes del nazisme amb una comparació així. Però és que, a més, la ignorància és molt atrevida. Limbaugh, així com els que porten el cartell de ‘feminazi’, haurien d’aprendre que justament l’avortament va ser un instrument de control racial de l’Alemanya nazi. El ‘programa Lebensborn’ tenia com a missió garantir la raça ària i oferia ajudes a les dones alemanyes. Fins i tot hi havia pena de mort per a les que avortessin. No obstant, sí que va estar permès per a les dones jueves, a fi d’arribar a la «neteja ètnica». No hi havia qüestions ètiques o morals darrere de la seva decisió, sinó eugenèsiques. Les dones jueves en els camps de concentració eren sotmeses a violacions, esterilitzacions, avortaments i experiments. Els nadons que hi naixien eren exterminats, ofegats en galledes d’aigua, o els llançaven contra un mur o els desconjuntaven. Això és just el que els nazis feien amb els fetus i amb els nounats: avortaments contra la voluntat d’aquestes mares i assassinats de menors. Més vergonya no poden fer amb aquestes pancartes.

Nosaltres, amb més de mil dones assassinades pel masclisme, més de 30 menors assassinats i més de 300 orfes per la violència de gènere podríem ser com ells i anomenar-los ‘machonazis’. Però no. Perquè tenim arguments i no utilitzarem el seu llenguatge. En canvi, no pararem de denunciar totes les formes de violència masclista. Diem stop a maltractadors, violadors, abusadors, assetjadors, assassins, manipuladors, mals homes, mals pares, negacionistes i còmplices. Més que ofendre’ns, amb aquesta pancarta, us definiu a vosaltres mateixos.