Valor didàctic

TV-3 emet un serial sobre presos

Pot semblar una bajanada, però a Catalunya cal recordar als ciutadans obvietats, com que qui se salta la llei sol acabar a la presó

1
Es llegeix en minuts

El programa ‘Presos catalans pel món’, que emet la televisió catalana, serveix sobretot per refrescar-nos la memòria, ja que si no els tragués TV-3 a la pantalla, ni tan sols sabríem qui són Junqueras, Romeva, els dos que no aconsegueixo distingir i a qui anomeno indistintament ‘Tururull’, i no recordo quins altres. El serial té un indubtable valor didàctic, ja que recorda als ciutadans que qui se salta la llei sol acabar a la presó. Pot semblar una bajanada, però a Catalunya s’han de recordar les obvietats, aquí la memòria és molt fràgil i els nostres governants, des de Pujol fins al Vivales, tendeixen a creure’s per sobre del bé i del mal.

Imagino el petit Aragonès prenent apunts davant el televisor, si és que els seus pares li deixen quedar-se fins tan tard veient la tele, suposo que sí, al cap i a la fi es tracta d’un programa educatiu.

–¿Veus, Pere? Si no et portes bé, pots acabar a la presó.

–¡Però avui m’he menjat tota la verdura i no he declarat cap republiqueta! ¿Puc menjar gelat de postres? Sisplisisplisispli, mama!

–És clar que sí, presidentet meu.

Notícies relacionades

No és que les condicions dels nostres presos televisius es revelessin gaire penoses, seria més efectiu veure’ls en un ‘remake’ de ‘L’exprés de mitjanit’, però, en fi, ja és alguna cosa. De tota manera, els catalans som caguetes per naturalesa, en tenim prou de comprovar que els delinqüents van a la presó, tot i que siguin presons de cinc estrelles, perquè ens ho pensem dues vegades abans d’infringir la llei.

Se’ls veia contents, entre reixes. Crec que l’indult seria contraproduent, no per als catalans, que ens és igual, sinó per ells mateixos. A la presó són poca cosa, però almenys són algú, fins i tot troben editorial que els publica qualsevol cosa que perpetren, per no esmentar els aplaudiments del públic del plató quan van al ‘FAQS’, això agrada. Si surten de la presó –per indult o per compliment de pena– tornaran a ser el que eren abans de ser uns senyors reclusos: res. No els serà fàcil habituar-se a la seva inanitat, que és l’estatus que els correspon atenent als seus mèrits. Hi ha molts exemples de presos que no s’adapten a la llibertat i tornen a delinquir per reingressar a la presó, on almenys són algú. Tots coneixem el trist final del ‘Vaquilla’. No el vulguem per a Junqueras.