Biaix a la xarxa

Temps moderns

El món digital, lluny de ser neutre, reprodueix el masclisme, el perpetua i en ocasions el magnifica

2
Es llegeix en minuts
Temps moderns

Feu aquesta prova, si voleu. Poseu una a una al traductor de Google del català a l'anglès les següents frases:

-Li agrada tenir èxit

-Li agrada cuidar el seu fill

-Li agrada cosir

-Li agrada estudiar

-Li agrada canviar els bolquers

-Li agrada que li paguin bé

De quines persones estem parlant? Com que el gènere no està marcat en cap de les frases, Google haurà de triar. I potser us sorprendrà saber que serà a ell a qui li agradarà estudiar, tenir èxit i un bon sou; i que serà a ella a qui li agradarà cosir, cuidar el seu fill i canviar els bolquers. Passa el mateix amb idiomes que no tenen pronoms forts de tercera persona amb el gènere marcat, com el finès, l’hongarès o el basc. Quan ha de triar, Google ho fa amb criteri de 1920.

Amazon va estar tres anys amb un algorisme de selecció de personal que penalitzava els cv que contenia la paraula ‘dona’. La raó és que havia estat programat 10 anys abans agafant una base de dades on només hi havia currículums d’homes. Ho van corregir.

Aquesta setmana, però, un informe publicat al 'MIT Technology Review' assenyala que Facebook encara discrimina per gènere als anuncis laborals. Les dones veuen menys ofertes de feina que homes amb les mateixes qualificacions que elles, i el tipus de feina també varia: pizzeries, sector d’automoció i Nvidia per a ells; supermercats, joieria i Netflix per a elles.

Notícies relacionades

També recentment hem llegit que les dones 'riders' denuncien assetjament sexual de clients quan els porten la comanda a casa, així com també el fet que les penalitzin via l’app puntuant-les malament. L’exrider Ana Mesones, amb sis anys d’experiència al sector, denuncia insinuacions al 10% de les comandes. Està recollit a l’informe 'Repartidors i repartidores de plataforma digital' elaborat pel sindicat Comissions Obreres.

El món digital, lluny de ser neutre, reprodueix el masclisme, el perpetua i en ocasions el magnifica. La modernitat de la forma no eximeix de discriminació el contingut. Els algorismes incorporen els biaixos de les dades introduïdes, i també els de les persones que hi ha al darrere, la majoria homes. Revertir-ho no serà mai qüestió d'inèrcia i d'esperar, al contrari. Com sempre, però, qui té el privilegi no té mai pressa.