Article de Maria Rovira Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

«Vaya cachondeo llevas»

El comportament irresponsable i negligent de les institucions condueix una vegada i una altra a la revictimització

1
Es llegeix en minuts
«Vaya cachondeo llevas»

Cas 1: després de 16 anys de maltractaments i amenaces, reuneixes el valor per anar a denunciar la teva parella per violència masclista. Vas a la comissaria i el mosso que t’atén no només et diu que a veure si ja t’has decidit («porque vaya cachondeo llevas»), sinó que pretén que declaris al bell mig del vestíbul. Per suposat protocol covid, fa dos anys que en aquesta comissaria de Badalona es procedeix d’aquesta manera.

Cas 2: tu i unes quantes alumnes de batxillerat més es queixen al principi de curs pels comportaments inadequats del vostre professor de Filosofia: us toca, fa comentaris sobre el vostre cos, us demana un treball d’ètica amb «contingut sexual». La tutora us diu que no s’hi pot fer res i el director us demana discreció. No s’activa cap mena de protocol. Les actituds del professor continuen i tot plegat escala fins que en el viatge de final de curs a Madrid proposa sexe a dues alumnes i grapeja dins d’un taxi una altra, que estava tornant a l’hotel perquè no es trobava bé. Llavors us torneu a queixar i sí, davant aquests fets absolutament ineludibles, la direcció us diu que aneu a parlar amb els Mossos d’Esquadra.

Aquests són els casos de la Sílvia i de les alumnes de l’institut Dolors Mallafrè de Vilanova i la Geltrú, que van arribar als mitjans amb pocs dies de diferència; entre finals de setembre i principis d’octubre. Per sort, la Sílvia anava acompanyada de la seva advocada, Júlia Humet: si no hagués sigut així, se n’hauria anat i la denúncia no hauria tirat endavant.

Notícies relacionades

Mossos: brindeu un espai segur per declarar i mostreu actitud professional i empàtica. Si els vostres agents no en són capaços, no sé què fan ocupant aquest lloc. Responsables pedagògics: no digueu a les alumnes (a qui els deveu ajut, protecció i exemple) que no s’hi pot fer res ni els demaneu discreció. El que reben és una lliçó dolorosíssima sobre com tracta la societat aquelles que alcen la veu.

Ara mateix, el comportament irresponsable i negligent de les institucions condueix una vegada i una altra a la revictimització.