Àgora

El lideratge conjunt dels ajuntaments pot transformar el país

Els municipis de l’arc metropolità volem prendre part activa en els espais de decisió. Volem ser-hi i a més volem estar junts

3
Es llegeix en minuts
El lideratge conjunt dels ajuntaments pot transformar el país

Aquesta setmana nou ciutats de la segona corona de la regió metropolitana hem signat la Declaració de Martorell, que suposa el punt de partida de la nova Associació de Municipis de l’Arc Metropolità. Ja només els nou municipis fundadors representem prop de 900.000 ciutadans i ciutadanes o, el que és el mateix, l’11,6% de la població de Catalunya i acollim també prop del 10% del teixit empresarial del país

Són dades que donen idea del nostre pes específic al conjunt del territori, però la rellevància és encara més gran si mirem l’abast de les sis comarques que aquests municipis representem i és que la nova associació és només un punt de partida. Està oberta a noves incorporacions. Al Maresme, Vallesos, Garraf, Alt Penedès i Baix Llobregat viuen prop de tres milions de persones, un 37,6% dels habitants de Catalunya i més de la meitat dels 5,7 milions que habiten la província de Barcelona. 

Davant d'aquestes xifres, no es pot dubtar que si cal prendre decisions de país fa falta que aquestes comptin amb l’opinió de la segona corona. Per això hem posat en marxa una associació que vol reforçar la veu del municipalisme i de l’arc metropolità en la definició del futur. 

Model esgotat

Estem en un moment decisiu. Els efectes de la pandèmia han estat devastadors. Hem d’abordar el ressorgiment i hem de dissenyar el futur. I tot plegat ho hem de fer junts. Entre altres coses, perquè resulta evident que el model de Barcelona com a única centralitat i pol únic de decisió està completament esgotat

Si Catalunya vol continuar progressant, cal vertebrar i sobretot treballar conjuntament amb el territori. I això passa inequívocament per reforçar la segona corona. Cal garantir-hi ciutats ben dotades, amb bones infraestructures i amb qualitat de vida i per fer tot això, escoltar la veu dels municipis que la conformen. Perquè qui coneix els potencials, dèficits i reptes de la segona corona som els municipis de l’arc metropolità. 

Volem tenir veu en el seguiment del Pla Territorial Metropolità, en el plantejament de les infraestructures, de l’urbanisme, de les respostes socials. I participar al màxim al Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, que interpel·la al conjunt de la regió, com una oportunitat per parlar dels reptes que ja teníem i per abordar la situació derivada de la Covid i també desafiaments com la lluita contra l’emergència climàtica. 

Volem treballar per dotar-nos de les infraestructures necessàries, per posar en valor la nostra capacitat econòmica, industrial i també la importància dels nostres espais naturals. Volem aprofitar tot el nostre potencial. 

Volem reflexionar sobre polítiques socials o de vivenda. I volem treballar per la dignitat de tots els nostres barris, reivindicant i dissenyant instruments capaços, com en el seu moment la llei de barris, de donar resposta a problemàtiques urbanístiques, econòmiques o socials, des d’una mirada integral. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

I també volem afrontar conjuntament els temes relacionats amb la transició energètica i les polítiques mediambientals. L’aire no té fronteres. Les ciutats podem fer molt com a motor de canvi, però només tindrem èxit si reptes com aquest els abordem de manera coordinada. Els municipis de l’arc metropolità volem prendre part activa als espais de decisió. Volem ser-hi i a més volem ser-hi junts. 

Notícies relacionades

No es tracta en cap cas de negar la capitalitat o de confrontar amb Barcelona. Ben al contrari, es tracta de reforçar la participació i la coordinació de tothom en la definició d’un futur que ens afecta a tots i totes. 

És un fet històric que ajuntaments de colors polítics diversos haguem tingut la capacitat d’acordar un pacte, que té un gran valor amb els temps que corren, quan els consensos entre diferents sensibilitats polítiques costen molt d’assolir. Amb aquesta iniciativa, demostrem la maduresa i la responsabilitat dels ajuntaments catalans. Hem fet un exercici de lideratge conjunt. Perquè el futur del país passa, en bona part, per la força i la capacitat de transformació del municipalisme.

Firmen aquest article:

Josep Mayoral Antigas, alcalde de Granollers

Xavier Fonollosa Comas, alcalde de Martorell

David Bote Paz, alcalde de Mataró

Josep Monràs Galindo, alcalde de Mollet del Vallès

Ana María Martínez Martínez, alcaldesa de Rubí

Marta Farrés Falgueras, alcaldesa de Sabadell

Jordi Ballart Pastor, alcalde de Terrassa

Pere Regull Riba, alcalde de Vilafranca del Penedès

Olga Arnau Sanabra, alcaldesa de Vilanova i la Geltrú