soterrament promès

Vies barreres, vies frontera

La barrera física que representa la infraestructura s’ha convertit en una autèntica barrera social i mental

1
Es llegeix en minuts
Vies barreres, vies frontera

Ningú a l’Hospitalet s’acaba de creure que soterraran les vies. Hem perdut el compte de les vegades que s’ha anunciat. Aquestes vies que connecten mig Catalunya van partir la ciutat en dos i van desconnectar barris veïns, i això ha condicionat la nostra mobilitat i la nostra vida durant dècades. No és que els del nord sempre surtin per la Ronda de Dalt i els del sud per la Ronda Litoral. És que portem 20 anys de promeses i en aquests 20 anys la ciutat ha canviat molt. Tant que la barrera física s’ha convertit en una autèntica barrera social i mental, i ara la via divideix la ciutat amb sort, de la ciutat sense sort.

Notícies relacionades

Als que vivim a prop de les vies, o almenys a una distància raonable, el que menys ens molesta són els trens. Els tenim integrats. El que ens molesta és el que molesta de totes les zones de frontera. Tots aquests túnels i ponts i marges i racons que sempre són bruts i foscos, i sempre concentren tota la misèria i els conflictes. I el que més ens molesta és notar que pugem o baixem de classe social només de creuar les vies. Diuen des de l’Ajuntament (que per alguna cosa és a la banda bona) que no n’hi ha per tant. Però a la zona sud la renda per càpita anual pot arribar als 15.600 euros, i a la zona nord hi ha llars on només entren 6.500 euros a l’any. És la diferència entre cobrar 1.300 euros al mes, o 600. Entre poder pagar el lloguer i el menjar. O no poder fer-ho.

A tocar de la via, pel seu costat sud, estan construint un nou edifici. Pel color de pell dels treballadors ja s’intueix que mai hi viuran. Per això i perquè pengen uns grans cartells que anuncien que tindrà piscina, gimnàs equipat i sala de cine. Des de l’altra banda de la via els nens del Club Esportiu Collblanc-Torrassa miren com avança l’obra. Entrenen en un dels barris amb més densitat de població d’Europa i allà no hi ha cine, ni poliesportiu, ni piscina. Farà falta molt més que un soterrament per cosir aquesta ciutat.