Pros i contres

Intel·ligència

La picabaralla tragicòmica a les files de Junts sembla inspirada en aquella disputa històrica entre Millán-Astray i Unamuno

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41748063 l advocat catal  de carles puigdemont  jaume alonso cuevilla180129103335

zentauroepp41748063 l advocat catal de carles puigdemont jaume alonso cuevilla180129103335 / Bernat Vilaro

«¡Mori la intel·ligència!», va etzibar José Millán-Astray, fundador de la Legió, a Miguel de Unamuno. No li va agradar al militar que el llavors rector de la Universitat de Salamanca mostrés la seva desaprovació a les arengues en contra de bascos i catalans que havien precedit la seva al·locució. 12 d’octubre del 1936. No havien transcorregut ni tres mesos de guerra civil i el filòsof ja discrepava en públic d’un alçament que ell mateix havia recolzat.  

Jaume Alonso-Cuevillas no és Miguel de Unamuno ni el Parlament és el paranimf de la Universitat de Salamanca ni, per sort, estem en guerra. Però la picabaralla tragicòmica a les files de Junts sembla inspirada en aquella disputa històrica. La reacció de Laura Borràs a l’apel·lació de Cuevillas a utilitzar la intel·ligència i abandonar la desobediència estèril ha sigut contundent, al més pur estil ‘mori la intel·ligència’. Està clar, la rebel·lia perd poesia quan és el mateix càrrec el que està en joc. I la intel·ligència deixa de ser valorada quan destorba el relat. La purga de l’advocat a la Mesa és reveladora. Sempre és positiu que la veritable naturalesa de l’agitació política quedi exposada.