apunt

Govern: ¿un altre viatge enlloc?

¿Com pot ser que no hi hagi hagut contactes de la Generalitat actual amb l’Executiu central sobre projectes industrials?

1
Es llegeix en minuts
Govern: ¿un altre viatge enlloc?

Em temo que estem assistint al preludi d’un Govern de difícil recorregut. ‘Long and winding road’, en dirien The Beatles, és a dir, un camí llarg i tortuós, amb simbolisme i poc pragmatisme. En tot cas, el temps ho dirà, però els símptomes que es detecten no són bons.

S’entén la importància del moment, és a dir, la constitució d’un Govern, però el cert és que hi ha altres matèries transcendentals que no s’atenen des de fa temps. A hores d’ara, ¿com és possible que no hi hagi hagut contactes amb l’Executiu central amb una carpeta plena de projectes per a fons europeus o potencials inversions industrials? La més petita de les comunitats ho ha fet, com s’espera de responsables polítics.

El Govern actual, en funcions –-perpètues, es diria– va fer la seva gran aportació amb una plantada a la cúpula de Volkswagen (VW), que planeja invertir 5.000 milions en la fàbrica de la seva filial Seat a Martorell, durant la recent visita del Rei i el president Pedro Sánchez. ‘Nosaltres no som d’eixe món’, diria Raimon. O «això no va amb nosaltres», sembla que pensin a l’anteposar el simbolisme i la gestualitat política al pragmatisme més elemental.

Notícies relacionades

Fa mesos, abans que Quim Torra es desprengués dels consellers menys afins, algun d’ells, concretament la titular d’Empresa, Àngels Chacón, es va preocupar de mantenir un diàleg fluid amb la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, i de perseguir possibles inversors. Menys ocupat en aquestes tasques sembla qui la va substituir Ramon Tremosa, que no ha mantingut, almenys que se sàpiga, ni una conversa amb la ministra del ram. Mal auguri.

Si volem atraure grans inversions i, en especial, algunes de relacionades amb els vehicles elèctrics, el Govern haurà de posar-se les piles (mai més ben dit). Ho reclamen els empresaris i també els sindicats: un Executiu sòlid i pragmàtic per emprendre un viatge, però aquesta vegada amb destinació concreta, no cap enlloc, com des de fa uns anys.