ANÀLISI

El renéixer dels veterans

2
Es llegeix en minuts
El renéixer dels veterans

El concepte de les ‘vaques sagrades’ es va fer popular durant l’època de Johan Cruyff; l’holandès reclamava als seus jugadors més veterans que donessin la cara en situacions crítiques. Fa unes setmanes, sense arribar a dir-ho tal qual, Ronald Koeman va fer el mateix. Els jugadors més veterans de l’equip havien de donar la cara . Koeman els va assenyalar, els va posar pes sobre les espatlles però al seu torn els va oferir la solució amb un canvi de sistema. 

L’equip ha guanyat col·lectivament, però les versions individuals també han millorat. Amb la protecció dels tres centrals i l’equip fent un pas endavant en la pressió, hem recuperat una gran versió de Busquets, per exemple. Resulta impossible que les seves cames deixin de notar les tretze temporades que fa que són a l’elit, però la seva intel·ligència i experiència de nou el converteixen en un jugador molt útil per al Barça.

Una cosa semblant li passa a Jordi Alba, que mai ha destacat per ser un bon defensa, però que gràcies al sistema ara torna a posar a l’aparador les seves millors virtuts ofensives. Fins i tot Messi rep amb més llibertat, ja que es veu beneficiat per l’amenaça constant de Dembelé en punta, que obliga els centrals a retardar la seva posició. 

Koeman ha endevinat la tecla i el joc actual del Barça no només beneficia els més veterans, també els joves, però amb ells hi havia paciència, i una indulgència més que justificada. En canvi, les cares conegudes estaven sota sospita, ja que els recordàvem a la foto de Roma, en la de Liverpool o en la de Lisboa amb el Bayern. 

Notícies relacionades

Aquest Barça torna a tenir un rumb, i tot i que convé no equivocar-se, la regeneració ha de seguir, sempre és bo tenir pausa. Tots semblen viure una nova joventut i segur que no serà eterna. El Barça ha de continuar la regeneració que va iniciar l’estiu passat, però comprovar que alguns veterans continuen sent vàlids pot ser important per poder retocar en aquelles posicions en què toca marcar diferències. 

Koeman no mira el DNI dels joves quan creu que ja estan preparats ni tampoc mira el dels més veterans quan creu que són els millors en la seva posició. Una bona barreja pot ser suficient per aspirar a títols aquesta temporada, ha quedat clar que es guanyi o no, poden lluitar per aquesta Lliga. Una altra cosa és la Champions, per aspirar a aquesta competició potser no sigui suficient amb una bona dinàmica i un bon sistema, per pujar aquest esglaó fa falta augmentar la qualitat.