Editorial

El nostre compromís amb la igualtat

La igualtat és un pilar dels propòsits editorials d’EL PERIÓDICO. Sense ella no hi pot haver progrés, no podem informar sobre les persones i no hi ha viabilitat per al planeta

3
Es llegeix en minuts
El nostre compromís amb la igualtat

#ConNosotras8M. Amb aquest ‘hashtag’ que acompanyarà les informacions, EL PERIÓDICO s’uneix a la commemoració del 8 de març pel dia de la dona. Des de fa ja diversos dies, a les edicions digital i impresa, estem publicant informacions, estudis i testimonis sobre una realitat flagrant: la plena igualtat entre dones i homes encara és un objectiu que cal aconseguir, no una realitat. La nostra informació principal avui la protagonitzen cinc lectores que formen part de la nostra comunitat més fidel, la d’Entre Tots. Hem treballat perquè, com moltes veus des del feminisme reclamen, el 8 de març no sigui un bolet: un dia en què les dones, les seves firmes, els seus temes de més interès, els seus enfocaments, copen els mitjans de comunicació per desaparèixer la resta de l’any. El nostre 8-M ha durat una setmana. Però aspirem a molt més.

A EL PERIÓDICO som conscients que el camí de la igualtat comença en l’àmbit d’influència de cada persona i organització. Fa temps d’això (vam ser el primer diari d’Espanya en crear la figura de la Defensora de la Igualtat), però no podem afirmar que a data d’avui hàgim arribat a la paritat. L’‘staff directiu de la redacció està format per un director, dues directores adjuntes, una subdirectora i tres subdirectors. A la redacció, els homes amb càrrec sumen 16 i les dones, 11. Les redactores constitueixen al voltant del 40% de la redacció. Als espais d’opinió i anàlisi, malgrat que hem augmentat considerablement la presència de firmes femenines, encara no hem arribat a la paritat. Als nostres espais de participació, la presència de lectors és substancialment superior a la de les lectores, la qual cosa és motiu de reflexió i debat sobre com arribar a segments de la població majoritàriament femenins. Fa temps que estem conscienciats que la igualtat ha de superar el límit d’una data emblemàtica i col·locar la dona al centre de totes les informacions, sense excepció, perquè els models socials no siguin androcèntrics.

A les nostres informacions, fa temps que ens esforcem per escoltar i adaptar-nos al que la societat ens reclama en aquest àmbit. No informem igual sobre violència masclista ara que com ho fèiem fa uns anys i hem obert la nostra mirada a altres formes de violència i incorporat editorialment la necessitat de legislar perquè les dones se sentin segures en tots els àmbits, des d’a la feina fins al carrer; la sensibilitat i pluralitat en els enfocaments de gènere és molt més gran, en gran manera per l’extraordinària feina de les nostres periodistes. Hi ha hagut, i hi continua havent, debats sobre enfocaments, lèxic i l’elecció d’imatges. Ens esforcem per eliminar biaixos masclistes –conscients i inconscients– que massa sovint es disfressen de criteris suposadament periodístics. No sempre ho aconseguim, i el nostre compromís és continuar avançant en aquest camí. És una exigència interna de la redacció i externa de la societat a la qual i sobre la qual informem.

I ho farem perquè la igualtat és un pilar dels propòsits editorials d’EL PERIÓDICO. No hi pot haver progrés, no podem informar sobre les persones i no hi ha viabilitat per al planeta sense igualtat entre homes i dones. Celebrem el 8-M com a dia de reivindicació dels drets de la dona, i ens posem com a objectiu informar cada dia d’assumptes rellevants tant per a homes com per a dones, denunciar les desigualtats i adoptar les perspectives de gènere. No volem que cada dia sigui 8-M, sinó que cada dia mantinguem una línia informativa lliure de prejudicis masclistes i que ajudi a avançar pel camí de la igualtat. Aquest és el nostre propòsit i el nostre compromís amb la nostra comunitat. n