Entendre + la igualtat

Dones i esport: l’eterna carrera

L’esport, en les seves múltiples dimensions (com a espectacle, competició, oci, salut o educació), és potser un dels àmbits més presents en el nostre dia a dia que segueix més lluny de la igualtat

2
Es llegeix en minuts
Dones i esport: l’eterna carrera

En els pròxims Jocs Olímpics de Tòquio es donarà una situació inèdita: la participació femenina arribarà al 48,8%; tots els comitès olímpics nacionals comptaran, com a mínim, amb una i un esportista; i a la cerimònia d’inauguració, s’ha canviat el protocol per permetre que una i un esportista de cada país portin conjuntament la bandera. Alice Milliat, que el 1921 va organitzar la primera competició esportiva femenina internacional i va ser una de les principals impulsores de la inclusió de les dones a les proves d’atletisme dels Jocs Olímpics, quan els màxims dirigents del moviment olímpic i l’atletisme hi estaven totalment en contra, per fi pot descansar en pau: just 100 anys després, les esportistes representen pràcticament el 50%. ¿Serà que la lenta carrera cap a la igualtat a l’esport ja ha arribat a la seva fi? 

Més enllà del nombre de dones que participin als Jocs Olímpics, els proposo un quiz per veure en quin punt de la carrera estem. 

¿Quantes entrenadores hi haurà a Tòquio? ¿Quantes jugadores professionals hi ha al nostre país? ¿Quants partits de futbol femení amb VAR s’han jugat aquest any? ¿Quantes edicions del Tour femení s’han fet? ¿Quantes dones trans podran competir d’acord amb la seva identitat de gènere? ¿Quants centímetres té la roba d’alguns equipaments femenins? ¿Quants minuts de televisió o línies als diaris té l’esport femení? ¿Quantes instal·lacions esportives porten el nom d’una dona? ¿Quantes dones amb nom i cognoms apareixen als llibres d’història de l’esport? ¿Quants estudis sobre rendiment esportiu inclouen les dones en la seva investigació? ¿Quants noms de dones esportistes d’elit en actiu se saben els i les adolescents? 

I si saltem a l’àmbit educatiu i de l’oci: ¿Quantes nenes i adolescents creuen que l’Educació Física és una assignatura terrorífica? ¿Quants patis d’escola es construeixen al voltant d’un camp de futbol sala i deixen a qui no li agrada el futbol al marge? ¿Quantes joguines vinculades a l’esport es regalen a les nenes? ¿Quantes noies ni es plantegen estudiar i treballar en l’àmbit de l’activitat física i l’esport? 

I en la dimensió de l’oci i la salut: ¿Quants minuts té una mare amb dues criatures per fer esport? ¿Quants comentaris sobre la imatge de les dones se senten als centres esportius? ¿Quantes noies no es troben a gust amb el seu cos?

Notícies relacionades

I als clubs i esdeveniments esportius: ¿A quantes reunions es deixa el tema dels equips femenins (si n’hi ha) a l’últim lloc i el que diuen les dones (si n’hi ha), s’ignora o es menysprea (fins que ho diu un home)? ¿Quants premis econòmics tenen el mateix valor en la categoria femenina i la masculina? ¿En quants esdeveniments esportius es veuen més les hostesses que reparteixen els premis a ells que a les esportistes? ¿Quants directius creuen que la qüestió de la igualtat ja està resolta o que les dones parlen massa?

L’esport, en les seves múltiples dimensions (com a espectacle, competició, oci, salut o educació), és potser un dels àmbits més presents en el nostre dia a dia que segueix més lluny de la igualtat. La carrera segueix el seu curs, i no és només una qüestió de quantitat, sinó també de qualitat.