Dia de la Dona

No em truquis pel 8 de març

Voler quedar bé és normal però és només un primer pas: ha de venir acompanyat d’alguna cosa més.

1
Es llegeix en minuts
No em truquis pel 8 de març

El març és època de carxofes, pèsols, maduixes i, si ets dona (i per exemple, monologuista), de trucades. Siguin moltes o siguin poques, suposen un pic respecte les que reps la resta de l’any.

-Hola! Soc de l’Ajuntament de Briskhin*frensej Munt, podries venir a fer un monòleg la setmana del 8 de març?

-Hola! Doncs la veritat és que no, ja ho tinc tot ple.

-Oh. Vaja.

Després d’aquesta conversa hi ha dos escenaris possibles: que es recol·loqui el monòleg a alguna altra data, propera o llunyana, o que quedi clar que la proposta estava circumscrita a una setmana de l’any en concret i no a cap altra. "Clar, és que ens interessava sobretot aquelles dates… coneixes alguna altra monologuista?" Després hi ha les ments preclares que et proposen de fer un espectacle el mateix dia 8. És a dir, fer treballar una dona. El dia de la vaga. Un lent però intens aplaudiment per aquesta gent.

Parlo del cas de les monologuistes perquè és el que meu, però les dones-que-fan-coses (en l’amplíssim sentit de la paraula) aquesta setmana de l’any van molt buscades per mitjans, institucions i entitats.  La periodista i humorista Ana Polo va tuitejar el 2 de març de l’any passat: "Ajuntaments i col·lectius que voleu que vingui a fer un monòleg pel 8-M: FAIG MONÒLEGS TOT L'ANY”. La idea seria aquesta. 

Notícies relacionades

Existim, actuem i paguem factures tot l’any, no només quan el calendari us marca que toca fer tuits plens de bones intencions i pintar murals xulíssims de color lila en alguna paret secundària. Voler quedar bé és normal però és només un primer pas: ha de venir acompanyat d’alguna cosa més. I ja fa temps que estem estancats en aquesta fase cosmètica.

I potser us sorprendrà, però quan ens proposeu de col·laborar o participar (que s’utilitzi el verb que s’utilitzi significa treballar) en els vostres projectes… volem euros. No volem descomptes en la vostra marca, visibilitat o l’escalforeta al cor per haver apuntalat una causa bonica i justa. I compte perquè potser assistim totes plegades al gir pervers final i acabem fent feina gratis o infrapagada en accions que se celebren precisament en el marc del 8 de març. Preciós (amb pe de 'purplewashing') i retorçat (amb erra de rentat lila).