Balanç

Les llibreries fan xarxa

Quan no estan obertes totes, és com si la malla fos plena de descosits

1
Es llegeix en minuts

A Catalunya, acabem de passar un mes sencer amb les llibreries més grans de 400 metres quadrats tancades i les més petites obrint només de dilluns divendres. Passat aquest mes, el balanç ens deixa una bona notícia i una altra de dolenta. La bona: durant aquestes setmanes, les petites no donàvem l’abast; la dolenta, la mateixa: durant aquestes setmanes les petites no hem donat l’abast.

Pel que es diu, hi ha hagut un augment considerable de vendes de llibres a les llibreries que sí que podien obrir, cosa que indica que molts clients, al trobar-se la amb la llibreria més propera tancada, no dubtava a apropar-se a una de les que sí que estaven obertes en comptes d’optar pel més còmode, en principi, servei de qualsevol plataforma digital. També es diu, però, que el descens del percentatge de facturació global respecte al del mateix període de l’any passat ha estat bastant considerable. La conclusió òbvia és que totes les llibreries sumen a l’hora del recompte final.

Fa uns dies, algú comentava a Twitter que, quan treballes a una llibreria, mai de la vida has d’enviar un client a una altra quan no tens el llibre que et demanen. No puc estar en més desacord amb aquesta afirmació: penso que el millor servei que se li pot oferir a un client que ve buscant un llibre concret amb presses és indicar-li la llibreria més propera on el podrà trobar.

Notícies relacionades

A Barcelona, les llibreries que funcionem més o menys per la zona de l’Eixample Esquerra Sud tenim el sa costum de fer circular els lectors: per als còmics, se’ls envia a la Universal; per a feminismes i juvenil, a la Carbonera; per a les novetats que ja neixen ‘best sellers’, a la Gadial; llibre més de fons, a la Central del Raval; llibre tècnic i d’empresa, a l'Alibri; comèdia i rialles en general, a La Llama. I espera't que ara comença a quallar la Byron i que una mica més enllà, per l’infantil, sempre hi serà l’Al·lots, i per a segona mà, no cal dir-ho, el diumenge hi ha mercat.

Les llibreries fan xarxa i quan no totes estan obertes és com si la retícula fos plena de descosits.