Àgora electoral

Liderar grans acords

Cal obrir una nova etapa, amb menys confrontació, amb més diàleg, i dedicar els esforços al més urgent: mantenir empreses i llocs d’ocupació

2
Es llegeix en minuts
parlament-vacio

parlament-vacio

Aquestes eleccions són molt transcendents, la política catalana porta massa temps enrocada en si mateixa, i ara ens trobem, a causa de la Covid-19, en una situació d’emergència econòmica. Afortunadament, a mesura que avanci la dispensació de vacunes anirem normalitzant la situació sanitària, però la situació econòmica necessita urgentment un Govern que centri els seus esforços en aixecar econòmicament el país.

El nou Govern ha de ser molt conscient de la situació, fer un diagnòstic exhaustiu sector a sector i posar-se a treballar.

Primer, no obstant, caldrà tornar a la política el seu veritable sentit, tan senzill com procurar que les persones es puguin guanyar la vida i mantenir la cohesió social. Per a les dues coses cal buscar la màxima majoria parlamentària per orientar la política econòmica de manera consensuada i evitar al màxim debats estèrils inoportuns en una situació dramàtica, i és necessari, també, un pacte de país entre Govern i agents socials amb l’objectiu de reactivar tots els sectors productius de la nostra economia. En la mesura que el nou Govern sigui capaç de concertar les polítiques es podrà guanyar la partida a la crisi.

No tots veiem de la mateixa manera el que cal fer per superar aquesta situació, com és lògic en una societat plural. Però la situació és tan greu que el Govern només retrobarà la confiança de la societat si és capaç de liderar grans acords que puguin incloure la gran majoria de ciutadans.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

En primer lloc cal aprovar amb urgència uns nous pressupostos de la Generalitat. Els actuals pressupostos estan fets abans de l’impacte de la Covid-19, i, per tant, no són l’instrument vàlid per superar la situació econòmica; en segon lloc li demanarem al nou Govern que escolti i lideri polítiques amb molt consens, cal governar amb fermesa i unitat de criteri. No ens podem permetre més discrepàncies publiques entre membres d’un mateix Govern.

Al llarg dels últims mesos Foment ha anat proposant diferents mesures per a diferents sectors, que es poden resumir en la més important: injectar diners, que no crèdits, a les empreses viables que han quedat ferides amb la pandèmia, de no fer-ho l’increment de l’atur i la destrucció de teixit productiu seran de gran calat. Hem d’evitar-ho si no volem viure un empobriment de tot el país en el seu conjunt.

És cert que moltes polítiques requereixen l’actuació del Govern d’Espanya, és per tant obligació del nostre Govern obrir ja diàleg amb el Govern de l’Estat i recuperar la lleialtat institucional amb l’objectiu de superar la crisi econòmica que, en aquests moments, és el més urgent que tenim a sobre de la taula.

Notícies relacionades

No és moment de distreure’ns en altres qüestions, que malgrat ser importants, no tenen la urgència que requereix la situació econòmica.

Cal obrir una nova etapa, amb menys confrontació, amb més diàleg, i dedicar els esforços més urgent: mantenir empreses i llocs d’ocupació.