Eleccions a Catalunya

El 14-F i l’estabilitat de Sánchez

L’escrutini català serà definitiu per saber si hi haurà calma política en els pròxims mesos

1
Es llegeix en minuts
El 14-F i l’estabilitat de Sánchez

Ja se sabia que fins que no passin les eleccions catalanes del 14-F la política espanyola no podrà entrar en una via de certa estabilitat, ja que el Govern de Pedro Sánchez no té majoria parlamentària suficient i els partits catalans i espanyols estan concernits en uns comicis en els quals es juguen molt, uns el Govern de la Generalitat –ERC i JxCat, però també el PSC o En Comú Podem– i d’altres la quantia de la seva presència al Parlament –el PP, Cs o Vox–. L’escrutini català serà definitiu per saber si hi haurà calma política en els pròxims mesos, o si continuaran la monumental bronca entre dreta i esquerra i aquest vaivé de recolzaments en què es balanceja dia sí i dia no la majoria de la investidura i dels Pressupostos.

Notícies relacionades

De moment, amb un resultat imprevisible en vista de les enquestes, el 14-F està afegint inestabilitat a la política espanyola. Es va veure la setmana passada quan el Congrés va haver de revalidar el decret que regula la gestió dels fons europeus. Davant el rebuig d’ERC, la norma va sortir amb els vots positius de Bildu i l’abstenció de Vox. Una votació inimaginable. Pel que sembla, no serà suficient que els socialistes votin a favor de la represa de la taula de diàleg o de qualsevol altra proposta d’Esquerra perquè es reconstrueixi la majoria parlamentària, que dependrà més de qui pugui governar a Catalunya, i amb quins pactes, i de qui quedi a l’oposició. Igual com la picabaralla interna del Govern dependrà molt de quant recolzament rebin els de Pablo Iglesias.

El de l’estabilitat política espanyola és un dels riscos de l’operació Illa. Sánchez es juga el seu prestigi polític en el fet que l’exministre de Sanitat arribi primer, però, més important, es juga la majoria parlamentària. Si Illa pogués formar un Executiu de coalició sense independentistes, com semblen desitjar els socialistes, el recolzament d’ERC al Govern espanyol es difuminaria i la inestabilitat estaria garantida. És clar que això, de moment, és ciència-ficció.