La gestió de la pandèmia

Ser útils des del municipalisme

2
Es llegeix en minuts
Ser útils des del municipalisme

L’any 2020 ens ha capgirat la vida a totes i a tots. Els ajuntaments hem estat la primera línia per a gestionar la pandèmia, havent de donar resposta a les ciutadanes i als ciutadans, sobretot als més vulnerables. 

Hem hagut de variar molts plantejaments per fer front a totes aquestes situacions, sense precedents al nostre país. Hem tret recursos inicialment previstos per a altres projectes per destinar-los i posar-los al servei de la ciutadania. Des de les institucions, les dinàmiques s’han hagut de trencar per força. De sobte, havent-se aturat l’activitat empresarial i laboral fins al punt que ho va fer, ens vam trobar damunt la taula amb situacions i amb responsabilitats que no haguéssim esperat mai. Situacions que calien una resposta perquè calia ajudar la gent. Una vegada més els ajuntaments i els municipis hem estat la primera porta per gestionar aquesta pandèmia. Arremangant-nos, com sempre. 

I és precisament això el que caracteritza el món municipalista: estar al costat de la gent, ajudar-la. El repte com a ciutat i com a país de superar la pandèmia és majúscul. Hem d’utilitzar les eines que hi ha al nostre abast per protegir els més vulnerables, a les empreses i per cuidar a qui ens cuida. Com a municipis hem de ser útils a la gent que més pateix, lluitant pels seus interessos, buscant recursos d’on sigui per garantir les oportunitats i un futur digne per a tothom, amb bons serveis, que puguin respondre en moments durs com els actuals. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

I ho hem de fer amb una mirada feminista des de tots els àmbits, per construir un futur i una societat més igualitària, avançada i que respecti tothom. Una manera de governar basada en el republicanisme i el bé comú, per transformar i trencar dinàmiques instaurades des de fa massa temps, fent les coses diferents, treballant conjuntament. I per fer-ho, l’empatia és la millor manera d’acostar-nos a les persones, de posar-nos al seu lloc, d’adoptar el seu punt de vista, per així conèixer i comprendre les situacions, les emocions i les pors que travessen i trobar la manera de posar-hi remei. Les persones no som robots, i per això l’empatia és imprescindible per gestionar el dia a dia, per ser millors com a persones i per trobar solucions conjuntes a nivell de ciutat i de país en aquests moments que estem immersos. 

Les bronques que està rebent la gestió de la pandèmia –sobretot en l’àmbit català, però també a nivell local– i de la gestió que els servidors públics fan a nivell general del dia a dia en una ciutat afloren cada vegada més, sobraetot a les xarxes socials. Nosaltres escoltem les crítiques, intentem aprendre dels errors i rectifiquem si és necessari per fer-ho millor. La majoria, però, són crítiques fàcils, gens constructives, partidistes i que no ajuden al bé comunitari. 

Notícies relacionades

Els valors republicans han de ser avui més presents que mai: la solidaritat, el compromís, la vocació transformadora, la participació, el bé comú o el feminisme són avui dia més necessaris que mai.

Tal com va dir el doctor Mark K. Baker, la major expressió d’empatia és ser comprensius amb algú que no ens agrada. Si fóssim més empàtics, tot aniria millor.