apunts

Iberia som tots

Els propietaris d’Air Europa han rebut 140 milions de l’ICO i 475 milions del fons per rescatar companyies estratègiques

1
Es llegeix en minuts

Després de veure el tancament de la compra d’Air Europa per Iberia, del grup IAG, un pot més que recordar el lema d’«Hisenda som tots». En certa mesura, en aquesta operació, els contribuents alguna cosa (bastant) tenim a veure: l’aerolínia de la família Hidalgo, en altre temps la gran competidora d’Iberia, ha resultat objecte d’un rescat amb diners públics, és a dir, de tothom. L’Institut de Crèdit Oficial (ICO) li va concedir 140 milions i el fons públic creat per salvar empreses estratègiques (cosa que sol equivaler a companyies de gran dimensió), uns altres 475 milions. Sense que sigui cosa nostra, tots som partícips de la transacció.

Notícies relacionades

Als Hidalgo la jugada no els surt gens malament. D’una banda els rescaten, com a conseqüència de ser sistèmics al sector turístic i de la mobilitat, almenys als arxipèlags canari i balear; i per l’altra venen l’aerolínia per 500 milions que cobraran d’aquí a 6 anys, sí, però no hauran de tornar el préstec. D’això s’encarregarà el comprador que, de cara al 2026 o 2027, l’any que vencen els compromisos, preveu que el turisme i la mobilitat hauran remuntat el vol (i mai més ben dit).

Però tots, a través del Ministeri d’Hisenda, ens hauríem de mantenir molt vigilants. Hi ha 475 milions més uns altres 140 milions de tots els contribuents. No tindria cap lògica que no hi hagi representació de la SEPI, la societat pública, en el màxim òrgan de govern de l’aerolínia. No hauríem de repetir els errors de la crisi financera: «Vostè deixi’m els diners per no enfonsar-me que jo ja ho gestiono». És obligació dels poders públics vetllar pel bon ús dels recursos de tothom. I, com no, recuperar els diners prestats. Cal donar suport a qui s’asfixia (també a les pimes, per cert), però amb garanties. Que no passi com amb el rescat bancari. De Bankia, per exemple, en realitat s’ha recuperat poc més de l’1% dels 24.069 milions injectats. És un precedent que cal tenir en compte. Mentre hi hagi diners públics en joc Iberia som tots.