Apunt

Cops de colze autonòmics pels fons europeus

No hi haurà repartiment, hi haurà convenis amb l’Estat subjectes a condicions i a un sistema de premis i càstigs

2
Es llegeix en minuts
Cops de colze autonòmics pels fons europeus

Totes les comunitats esperen una participació el més àmplia possible en els fons europeus que arribaran a Espanya en els pròxims anys (uns 70.000 milions en transferències a fons perdut fins al 2023), però el Govern no deixa de recordar-los que repartiment, com a tal no n’hi haurà.

Sí que es va anunciar el 28 de desembre un repartiment de 10.000 milions corresponents a la iniciativa React-EU, destinats a educació, sanitat, serveis socials i recolzament a pimes i autònoms. El repartiment es va fer sobre la base de l’impacte de la pandèmia en el PIB, l’atur i l’atur juvenil i ja va desencadenar les primeres crítiques de les comunitats governades pel PP, malgrat que dues d’elles —Andalusia i Madrid— van ser la primera (18,8% del total) i la tercera (12,8%) en recepció de fons, amb Catalunya al mig (17,1%).

Notícies relacionades

Queden per assignar uns altres 60.000 milions i les autonomies estan en alerta. El president del Govern, Pedro Sánchez, els va explicar a l’octubre que n’executarien més de la meitat. Executar, sí; gestionar, no. En un recent fòrum per explicar aquest funcionament, el secretari general d’Assumptes Econòmics de La Moncloa, Manuel de la Rocha, va assenyalar les dues portes per les quals les autonomies podran optar als diners europeus i totes dues passen pel cèrcol de l’Estat. D’una banda, els ministeris oferiran convenis a les autonomies relacionats amb les polítiques que són de la seva competència, com la rehabilitació de vivendes. Rebran diners per executar les polítiques fixades pel Govern i tot i que les comunitats seleccionaran els projectes, aquestes quedaran subjectes a un sistema de premis i càstigs per part de l’Estat, a favor de les que gastin els diners de manera eficaç i en perjudici de les que es demorin.

La segona porta per accedir als fons serà la mateixa que per a tots els altres, tot i que, això sí, amb entrada VIP si aconsegueixen implicar altres agents econòmics de la regió: presentant projectes a les diferents convocatòries d’ajudes que llancin els ministeris per a, per exemple, generar serveis al món rural o digitalitzar les pimes. De la Rocha va dir que no té sentit que cada autonomia estigui preparant el seu propi pla de recuperació. L’únic que tindria sentit, va dir, és que vagin pensant en projectes per quan s’obrin les finestretes de les convocatòries, perquè en aquell moment hi haurà cops de colze.