Decisió polèmica

‘Impeachment 2.0’

No hi ha dubte sobre l’oportunitat i la necessitat de posar en marxa aquest nou judici polític a Donald Trump

1
Es llegeix en minuts

Diversos congressistes republicans han acusat els demòcrates de llançar-se a aquest segon i històric ‘impeachment’ a Trump per mitjans molt poc democràtics, sense marge de temps, sense llargues investigacions prèvies, com va passar en el primer. Molts congressistes demòcrates, tots, consideren que no necessiten més prova que ells mateixos i els seus col·legues republicans, obligats a fugir i a amagar-se mentre les hordes trumpistes campaven al seu aire pel Capitoli.

No hi ha dubte sobre l’oportunitat i la necessitat de posar en marxa aquest nou judici polític a Donald Trump. No importa que d’aquí uns dies deixi de ser president, per sobirana decisió dels votants nord-americans. El colofó als seus quatre anys de menyspreu i atacs a les lleis, les normes i les institucions, l’arenga que va portar diversos milers de persones a assaltar la seu de la seva democràcia, no pot quedar sense ser jutjada a ulls de la història. I tant de bo que també condemnada, tot i que el càlcul polític i l’aritmètica parlamentària no ho posaran fàcil. 

Com jutjats i condemnats seran tots aquells que van participar en l’assalt i que puguin ser identificats. Molts ja estan sent detinguts per les autoritats.

La impunitat, real o percebuda, acaba minant qualsevol sistema democràtic i el nord-americà fa temps que està sotmès a una erosió constant.

Notícies relacionades

No importa tampoc que el judici en el Senat se celebri després del 20 de gener, quan prendrà possessió com a president Joe Biden. Una cerimònia que tindrà lloc sota la psicosi d’amenaces a la seguretat com fa dècades no es recordaven. Aquest retard en el judici serviria a Biden per centrar les seves energies i les del Congrés en el fet de nomenar el seu Govern i en posar en marxa les seves primeres mesures per aturar la crisi sanitària i econòmica. 

Per als crítics, l’‘impeachment’ només servirà per agreujar la polarització i llançar més gasolina als seguidors de Trump. Però la democràcia es basa en el compliment de les lleis. Mirar a un altre costat per por de les seves conseqüències no contribuiria més que a continuar erosionant-la.