Efectes de la pandèmia

Ciència dominada pel coronavirus

L’estudi sobre la Covid-19 ha posat fre a la investigació sobre altres malalties rellevants, com les cardiovasculars i els tumors

3
Es llegeix en minuts

La investigació a nivell mundial durant el 2020 l’ha dominat la Covid-19 i el virus Sars-Cov2 que la produeix. Uns càlculs aproximats fets per la revista ‘Nature’ diuen que durant aquest any s’han publicat uns 20.000 articles sobre els diferents aspectes de la pandèmia en revistes científiques i dipòsits d’articles. El primer de tots, publicat el febrer del 2020 per investigadors xinesos, es descriu la malaltia pel primer temps i ha sigut un dels més citats. Segurament aquest 2021 no canviarà gaire la situació, que és comprensible vista l’extensió de la pandèmia, amb més de 84 milions d’infectats i gairebé 2 milions de morts al món i amb efectes greus sobre l’economia. Ens hem de preguntar si la investigació feta ha valgut la pena o si, centrats com hem estat en la Covid-19, ens hem oblidat d’altres qüestions que són rellevants per a tothom.

D’una banda, en general la investigació que s’ha fet sobre la Covid-19 ha servit per entendre el virus i la malaltia, per permetre diagnosticar i tractar millor qui s’havia infectat, per ajudar a prendre decisions per aturar-lo i per obtenir unes vacunes que són l’esperança més gran per acabar amb aquest malson. Ha sigut un esforç considerable d’una ciència que majoritàriament ha sigut publicada de manera oberta, tot i que caldrà veure la qualitat real de tota aquesta investigació. Considerant el temps rècord, s’ha descobert moltíssima informació, malgrat que continuen existint incògnites importants. Per exemple, no sabem encara amb precisió quin va ser l’origen del virus i l’actitud de les autoritats xineses aquests dies, que posen obstacles a una comissió d’enquesta, no són un bon presagi. Hem de confirmar també quins efectes tenen les mutacions que han aparegut al virus i si les vacunes mantenen l’efectivitat a llarg termini.

Notícies relacionades

S’ha comentat que el focus exclusiu sobre la Covid-19 ha deixat de banda altres qüestions també rellevants per a la ciència i la medicina. Presa en el seu conjunt, la pandèmia ha causat un nombre de morts considerable, però no hem d’oblidar que hi ha altres causes que continuen presents, com algunes malalties cardiovasculars i tumors que segueixen sent les més importants al nostre país i les infeccions respiratòries, que produeixen més de 2,5 milions de morts en el món anualment. Probablement la investigació sobre la Covid-19 ha posat fre a la investigació sobre altres malalties rellevants. El 2020 ha estat ple d’altres resultats científics que han quedat en segon lloc. Només com a exemple, pocs han destacat la fita extraordinària que ha suposat l’èxit de la nau ‘Osiris Rex’ de la NASA que, llançada el 2016, l’octubre del 2020 va recollir 60 grams de pols de la superfície de l’asteroide Bennu i els transportarà a la Terra, on arribarà el 24 de setembre del 2023. Hi ha en marxa missions de diferents països cap a Mart anunciant la visita que potser algun humà farà als anys 30.

Però abans de visitar Mart, potser tampoc hem recordat prou que tenim reptes importants com els que presenten les qüestions de medi ambient o la fragilitat del sistema de producció d’aliments. Aquest any, l’ús de plàstic haurà tornat a augmentar i hem vist que, fins i tot al nostre país, hi ha persones que no tenen recursos per alimentar-se. Els objectius de mitigar el canvi climàtic seran tan o més urgents que mai i la reducció d’activitat que hi ha hagut en el primer trimestre del 2020 ha tingut poc efecte sobre la composició de l’atmosfera. Cal recordar també que alguns problemes, com l’augment de la població i els seus efectes sobre la migració, la pèrdua de biodiversitat o el canvi cap a noves fonts d’energia, es poden haver agreujat durant el 2020. L’esforç que científics i metges han fet durant el 2020 per controlar la Covid-19, causada per un virus que no ha deixat de sorprendre, era necessari i urgent i ha donat fruits. Només es pot esperar que l’experiència d’aquesta emergència serveixi per mantenir la confiança en què el treball rigorós i constant de molta gent pot servir per fer front a problemes que requereixen les nostres decisions.

Temes:

Coronavirus