Espai de Barcelona

L’illa de les bugaderes o el patrimoni de segona divisió

El Pla General Metropolità del Carmel i Entorns podria fer desaparèixer tres cases rústiques i terreny de la Masia de Ca l’Eudald

2
Es llegeix en minuts
L’illa de les bugaderes o el patrimoni de segona divisió

Com tots els alumnes de l’Escola Heura, del barri d’Horta de Barcelona, un dia vam anar amb la classe al carrer Aiguafreda, la de les bugaderes. El nom convoca immediatament un món que ja no existeix. «Abans», ens explicaven, «es rentava amb sabó, cendra i fulles de llorer».

Les bugaderes cridaven pels carrers de Barcelona: "’¿Qui té roba per rentar?» Perquè tenien totes les altres coses: aigua, sol, vent, molt espai per estendre i la necessitat de guanyar-se la vida. Des de la segona meitat del segle XVIII fins a la primera del segle XX, la roba de la classe acomodada de Barcelona enfilava bruta en sacs cap a Horta i baixava neta. Bon exemple de la feina dura, mal pagada i invisible que han dut a terme les dones al llarg de la història. Frega amb el sabó, pica amb la pala, recull la roba molla, torna a casa a estendre, eslloma’t dia sí dia també. Les mans sempre a remull. Aigua gelada, lleixiu, blauet. Esquerdes i penellons. Joaquima Botey va començar a rentar mocadors als 11 anys i no ho va deixar fins als 78. La tia-àvia de la Quimeta Bartomeu va parir a les set del matí i a les nou ja estava al safareig.

Notícies relacionades

Avui les bugaderes no hi són; les cases, sí: un conjunt de carrers teixeixen un espai singular, històric i amenaçat. El Pou, grup d’historiadors de la zona, denuncia que el Pla General Metropolità del Carmel i Entorns podria fer-ho desaparèixer. Tres cases rústiques i terreny de la Masia de Ca l’Eudald (horts, pou, safareig i figuera de 150 anys) aniran fora. El carrer Aiguafreda i la Masia de ca l’Eudald, que sí que estan protegits, es mantindrien intactes, però desconnectats de la resta, com un bolet museïtzat. L’oposició veïnal està mobilitzada i recull firmes mentre demana diàleg a l’Ajuntament. (https://www.change.org/p/ecologia-urbanisme-infraestructures-i-mobilitat-de-l-ajuntament-de-barcelona-salvem-l-illa-de-les-bugaderes-d-horta-un-altre-urbanismes-es-possible?recruiter=false&utm_source=share_petition&utm_campaign=psf_combo_share_initial&utm_medium=whatsapp&utm_content=washarecopy_26358371_es-ES%3A3&recruited_by_id=6fdcc6c0-403b-11eb-9a96-3b61acff6003) mentre demanen diàleg a l’ajuntament.

Aquest diumenge s’estrena a TV-3 el concurs ‘Batalla monumental’. Monuments de Catalunya s’enfrontaran per parelles: el castell de Miravet contra el de Cardona, Sant Climent de Taüll contra Sant Pere de Rodes, etcètera. Meravellós: conèixer el patrimoni et permet estimar-lo, disfrutar-lo i vetllar per ell. Però més enllà de castells, monestirs i catedrals, hi ha una herència que no és noble, burgesa ni clerical. És la de la classe treballadora i està desprotegida. L’illa rural de les bugaderes no té valor artístic, però sí històric, antropològic, pedagògic, ambiental i identitari i enderrocar-la seria una pèrdua irreparable per a la ciutat.

Temes:

Patrimoni