El tren dels fons europeus

Aprofitar l’oportunitat

El 2021 està en joc no només la recuperació, sinó el progrés de les futures generacions

3
Es llegeix en minuts
Aprofitar l’oportunitat

Engeguem el 2021 amb un increment de contagis preocupant, però amb l’alleujament de la distribució de la vacuna i l’esperança d’arribar a la immunitat de grup en uns mesos. A nivell econòmic, la resposta decidida de la Unió Europea (UE) en matèria de política monetària i fiscal i la dotació dels fons Next Generation EU constitueixen una gran oportunitat per millorar el nostre model econòmic. La Generalitat i els ajuntaments de Catalunya disposaran de més diners que mai per invertir, per la qual cosa és crucial que ho aprofitem, tant per reformar el que no funciona, com per reforçar els nostres avantatges competitius.

Reformar el que no funciona

Millorar la mobilitat entre les ciutats de la Gran Barcelona –un àmbit que va més enllà de l’Àrea Metropolitana–, ja era urgent abans de la pandèmia, però després de l’experiència del teletreball i la flexibilitat més gran amb què treballarem a partir d’ara, la inversió en Rodalies ha de ser la màxima prioritat. 

Per facilitar l’accés a la vivenda, no hi haurà prou amb equilibrar geogràficament la demanda de vivenda a través d’un sistema de Rodalies eficient, sinó que també serà necessari incrementar el parc de vivenda de lloguer a preus assequibles i fer més sostenible energèticament el ja construït, articulant models de coinversió publicoprivada, amb unes regles de joc estables i un repartiment de responsabilitats que facin factible la col·laboració. 

Reforçar els punts forts:

Abans de la pandèmia les ciutats competien per atraure empreses i inversions. Després de l’experiència del teletreball, també competiran per l’atracció de perfils amb talent. Aquests professionals, que es ressituen amb més rapidesa que les empreses, volen viure en ciutats amb qualitat de vida. I en aquesta competició, Barcelona parteix amb avantatge. En l’economia del segle XXI, el talent és la clau per innovar, crear empreses, atraure inversions, i en definitiva, generar progrés per a la societat. Per reforçar aquesta posició ens hauríem de centrar en dos aspectes: d’una banda, formar més perfils amb competències digitals, i d’altra banda, cuidar l’atractiu de Barcelona, perquè és el nostre principal actiu. 

L’escassetat de perfils amb competències digitals és una queixa recurrent de la indústria assentada a Catalunya, per la qual cosa és urgent invertir en programes de formació que permetin eliminar aquest dèficit i generin ocupació de qualitat a curt termini. Però més enllà de cobrir les necessitats immediates, també hauríem d’apostar per l’educació digital a llarg termini, introduint en els plans educatius infantils coneixements de programació. Es tracta d’una mesura molt concreta, que ciutats com Nova York ja estan portant a terme, i que donaria l’opció a les futures generacions de trobar ocupació en la indústria que liderarà l’economia del futur i que està triant la nostra ciutat per assentar-se.

Addicionalment, hem de continuar invertint en Barcelona (la Gran Barcelona) perquè els perfils amb talent ens continuïn elegint. L’atractiu de Barcelona depèn d’alguns dels aspectes ja abordats: millorar la mobilitat, dotar-nos d’un parc de vivenda suficient i sostenible, i reforçar les nostres competències digitals. Falta apel·lar al millor urbanisme possible. Un bon urbanisme no només és necessari perquè Barcelona ofereixi un bon estil de vida; també ho és per a la cohesió social. Que un carrer sigui més segur de vegades no depèn que hi hagi més policia, sinó que estigui ben il·luminat i sigui bonic, perquè aquests factors incrementen l’afluència de persones. 

Notícies relacionades

Totes les propostes exposades aquí compleixen els requisits que la UE ha imposat per accedir als fons; els projectes beneficiaris han d’afavorir l’eficiència energètica i el desenvolupament urbà sostenible, fomentar la innovació i la digitalització, així com tenir un fort impacte social. 

Em fa por que no siguem capaços de veure el que hi ha en joc; no es tracta només de la reconstrucció del que ha desaprofitat la pandèmia, sinó de les oportunitats de progrés de les pròximes generacions.