Apunt

Davant l’any de la cooperació

1
Es llegeix en minuts
European Commission President Ursula von der Leyen leaves a round table meeting during an EU summit at the European Council building in Brussels  on December 11  2020  - EU leaders agreed after a long night of wrangling to set a more ambitious target of cutting greenhouse gas emissions by 55 percent by 2030  (Photo by Kenzo Tribouillard   POOL   AFP)

European Commission President Ursula von der Leyen leaves a round table meeting during an EU summit at the European Council building in Brussels on December 11 2020 - EU leaders agreed after a long night of wrangling to set a more ambitious target of cutting greenhouse gas emissions by 55 percent by 2030 (Photo by Kenzo Tribouillard POOL AFP) / KENZO TRIBOUILLARD

La pandèmia, amb unes conseqüències tan globals, dramàtiques i manifestes, ha evidenciat la necessitat de cooperació a tots els nivells. I així serà l’any que iniciem, seguint la pauta que ja ha emergit en aquest 2020. A nivell espanyol, la recuperada bona sintonia entre sindicats i patronals ha de servir de base per continuar arribant a aquells acords que estimulin l’activitat productiva, modernitzin les polítiques públiques i acompanyin els col·lectius més vulnerables.

Per la seva part, la Unió Europea ha de consolidar el seu excel·lent 2020, en el qual ha acabat reaccionant de manera coordinada a la crisi sanitària i al consegüent enfonsament econòmic. Al seu torn, Brussel·les se n’ha sortit amb èxit de múltiples amenaces com, entre altres, el Brexit. I a nivell mundial, la victòria dels demòcrates als Estats Units garanteix el retorn d’una aproximació multilateral a les grans qüestions globals, amb l’enfortiment d’institucions determinants en el moment que vivim, com l’FMI i l’OMS.

Notícies relacionades

Una coordinació que ja era indispensable abans del coronavirus, però ha calgut una tràgica pandèmia a nivell mundial per entendre la urgència i necessitat d’aquesta actitud cooperativa. Així, des d’aquest reforç de llaços entre uns i altres, podrem no només superar la crisi de la Covid-19, sinó que també es podrà abordar la transició mediambiental i reconduir la fractura social i econòmica que ha comportat una globalització tan accelerada com desgovernada.

Una empatia que, lamentablement, no es percep en la nostra política, on el soroll i la radicalitat apareixen com a garantides per a aquest 2021. Una pena, perquè la societat i economia espanyola han mostrat molta maduresa en aquests mesos de pandèmia i una vida pública més assossegada contribuiria a una millor recuperació. En tot cas, aquesta nit de Cap d’Any no deixem de desitjar el seny per als nostres partits. Mai se sap. ¡Bon Any Nou!