Projecte de referència

Sols no podem

L’espai cooperatiu La Comunal, a Sants, és un exemple que junts som més forts

1
Es llegeix en minuts

Ara fa un any van començar els viatges, les caixes, les bosses i els records. Cada un des de la seva ubicació, però tothom empaquetant amb la vista posada en el futur. Un futur que no ens hauríem pensat que seria així, ni que ens obligaria a no poder ensenyar l’esforç dels últims anys i celebrar-ho amb tot el barri. Malgrat tot, no obstant, en el triangle que queda a l’altre costat del Mercat de Sants i que limita amb Tenor Masini, Blanco i Riera d’Escuder, ha nascut, resisteix i sobreviu La Comunal, ubicada a tres naus industrials de principis del segle XX.

Notícies relacionades

El capitalisme ens ha ficat al cap que ho podem fer tot sols. No ens necessitem, no som interdependents, som individus aïllats i ens hem de buscar la vida per aconseguir el que vulguem. Si per a això hem de trepitjar o passar per sobre d’altres no només no passa res, sinó que estarem actuant segons les normes del joc. Hi ha els qui pensem, no obstant, que les normes també hi són per impugnar-les i derogar-les, i fem el possible per substituir uns verbs –que en la realitat es tradueixen en pràctiques– per altres que ens representin millor. ¿Competir? Preferim cooperar. ¿Privatitzar les eines i els recursos? Millor mancomunar-se i compartir-los. ¿Esdevenir illes exclusives i excloents? Pensem que és millor crear arxipèlags connectats i en xarxa. ¿Parlar de beneficis? Preferim els excedents que després podem reinvertir en estructures col·lectives.

Arquitectura, aprenentatge d’idiomes, drets humans, periodisme transformador, tecnologia solidària, sonorització, il·luminació i producció cultural, gastronomia de qualitat, llibres, roba, formació i suport cooperatiu. Dit així semblaria una simple llista de serveis o activitats, però la suma de les perícies i les comunitats que es deriven fan de La Comunal, un espai en el qual estrènyer els vincles, donar importància a la vida i la seva reproducció i estendre i ajudar a multiplicar la idea que ens uneix: sols no podem, per això estem convençuts que junts som més forts.

Temes:

Solidaritat