Racisme Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Per una membrana

Pakistanesos, colombians, malians, afganesos, kurds, mexicans o palestins també tenen dret a ser acollits i poder gaudir d’uns drets bàsics, com els ucraïnesos

1
Es llegeix en minuts
Per una membrana

Louisa Gouliamaki / AFP

L'altre dia compartia a una xarxa social un mem en què sortia un cap de maniquí amb una perruca rossa al costat d'una lent de contacte d'ull blau i que posava amb lletra negreta: "Kit de bon refugiat 30€". Faria gràcia si no fos perquè és una tragèdia a què ens hem acostumat: la tragèdia de la violència, de la inhumanitat i del racisme.

Notícies relacionades

Novembre de 2021: Polònia tanca la frontera amb Bielorrússia per evitar l'entrada de refugiats procedents de l'Afganistan, Síria i Iraq. Març de 2022: Polònia deixa la frontera oberta per acollir a centenars de milers de refugiats ucraïnesos. La principal diferència entre uns refugiats i altres no és un altre que, és clar, el del color de la pell. Com si aquesta membrana resistent i flexible que ens cobreix el cos pogués ser, per si mateixa, definitòria del nostre futur en aquest món. No només a l'hora de llogar un pis o trobar feina, també a l'hora de tenir dret a una vida lluny de bombes, penúries i els aires de grandesa de senyors que treuen tota l'artilleria per destrossar una mica més aquest món nostre.

El Govern espanyol, al seu torn, a banda d'enviar armament com si fos el mateix que enviar ajuda humanitària, ha aprovat la regularització de les persones ucraïneses residents a l'estat abans del conflicte bèl·lic. M'intento imaginar la cara que se'ls deu haver quedat a totes les persones sense papers que han hagut de venir a casa nostra fugint d'altres guerres i situacions deplorables i la sang m'arriba al punt d'ebullició. Que una membrana sigui tan summament decisiva em fa venir arcades i m'exaspera, m'enrabia i m'enverina. Per això aprofit aquesta tribuna per demanar-vos que signeu la ILP Regularització Ja, impulsada per col·lectius antiracistes d'arreu de l'estat. Perquè els nostres germans paquistanesos, colombians, malians, afganesos, kurds, mexicans o palestins (per anomenar només alguns) també tenen dret a ser acollits i poder gaudir d'uns drets bàsics que fa massa temps que els són negats sistemàticament.