Apunt

Amb les pimes de fons

Creix el temor que el repartiment dels recursos europeus només beneficiï els de sempre

1
Es llegeix en minuts
Barcelona  Luis Garicano al Cercle d  Economia  circulo economia

Barcelona Luis Garicano al Cercle d Economia circulo economia / MARTA BECERRA

El fons europeu ‘Next Generation EU’ ha de servir perquè els recursos –140.000 milions d’euros per a Espanya en sis anys– es destinin a transformar el model productiu. Es tracta d’un ingent volum de diners –750.000 milions– amb els quals la Unió Europea (UE) per primera vegada s’endeuta de forma col·lectiva i trasllada a les generacions futures la hipoteca, com indica el nom. Els recursos, per tant, s’han de destinar a inversions prou productives com perquè els nostres fills i nets puguin tornar el deute. Ha de prioritzar la meritocràcia i la capacitat transformadora dels projectes, independentment de la mida de les empreses o, com va dir aquesta setmana l’eurodiputat de Ciutadans, Luis Garicano, al Cercle d’Economia, s’ha de «gastar bé». Tenim mals precedents. Fins ara, Espanya ha estat a la cua en execució de fons estructurals, amb el 33% del fons social europeu executat (11% a Catalunya) i el 26% (19% a Catalunya) del Feder.

Notícies relacionades

I mentrestant, entre les pimes creix la inquietud davant la possibilitat que a aquest tren només hi pugin els de sempre: l’Ibex. Una solució és el comitè assessor Catalunya Next Generation EU creat pel Govern amb 14 experts, que acaben de cribrar 508 projectes i els han deixat en uns 400 «més ambiciosos, competitius i transformadors». Grans companyies com Novartis, Grifols o Cellnex han mostrat el seu interès per exercir de tractors. «Si Catalunya aconsegueix plantejar al Govern central grans projectes incontestables s’alliberaran recursos territorials, cosa que beneficiaria les pimes», afirma un d’aquests experts. Pot ser, però de moment, organitzacions com Pimec controlen el procés, en el qual aprecien un excessiu protagonisme de les grans consultores / grans companyies via CEOE, que poden influir amb els seus ‘power-points’ i ingents quantitats de dades en l’entorn del president del Govern, Pedro Sánchez.

Parlàvem fa unes setmanes del risc que les pimes acabessin protagonitzant una escena com la de ‘Bienvenido míster Marshall’, de Luis García Berlanga, és a dir, que els fons europeus els deixin amb les maletes a l’andana. S’ha d’evitar. Perquè hi hagi una veritable transformació, les pimes, almenys les més competitives, no poden quedar-se només com a fons del decorat.