Brots verds

El millor del 2020

1
Es llegeix en minuts
Portage (United States)  13 12 2020 - Boxes containing the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine are prepared to be shipped at the Pfizer Global Supply Kalamazoo manufacturing plant in Portage  Michigan  USA  13 December 2020  The vaccine  co-developed by German partner BioNTech  is being shipped from the Michigan Pfizer plant using containers with dry ice and GPS-enabled sensors to ensure each shipment stays even colder  (Estados Unidos) EFE EPA MORRY GASH   POOL

Portage (United States) 13 12 2020 - Boxes containing the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine are prepared to be shipped at the Pfizer Global Supply Kalamazoo manufacturing plant in Portage Michigan USA 13 December 2020 The vaccine co-developed by German partner BioNTech is being shipped from the Michigan Pfizer plant using containers with dry ice and GPS-enabled sensors to ensure each shipment stays even colder (Estados Unidos) EFE EPA MORRY GASH POOL / MORRY GASH POOL

L’inici de la vacunació i els clars indicis de recuperació econòmica ens encaminen cap a un any molt millor que aquest 2020, que desitgem enterrar al més aviat possible. Uns mesos que, al ritme de la pandèmia, s’han mostrat catastròfics. Més enllà de la tremenda crisi sanitària, la destrossa econòmica resulta d’una dimensió inaudita. Però malgrat tot, l’any ens deixa alguns assoliments notables, que han servit per transitar per aquest període i, encara més rellevant, per dissenyar un futur millor.

Així, a nivell espanyol, hem consolidat el matalàs social amb la implantació de l’ingrés mínim vital, l’augment del salari mínim o altres mesures orientades als col·lectius més fràgils. En un altre sentit, els sectors empresarials no directament colpejats per la Covid-19, han mostrat una notable fortalesa, cosa que permet pensar que un bon ús dels fons europeus pot conduir-nos a un teixit productiu molt competitiu i sostenible. En tot això ha resultat fonamental la recuperada sintonia entre sindicats i patronals que, confiem, prevalgui en l’etapa de reconstrucció i reforma que estem iniciant.

Notícies relacionades

Per part seva, la Unió Europea ha sorprès al respondre amb rapidesa i contundència a la pandèmia, especialment a través del fons Next generation, sustentat en deute mancomunat, i del paper reforçat del Banc Central Europeu. A més, la Unió s’ha enfortit en la seva negociació del brexit, ha forçat països com Polònia o Hongria a acceptar els seus principis democràtics, i ha vist com el sentiment antieuropeu que anava arrelant en diversos estats membre, es debilitava.

Finalment, la derrota de Donald Trump suposa un revés molt contundent per a l’amenaça populista a tot el món, i obre la via a recuperar la perspectiva multilateral per conduir una economia global. Així, per exemple, facilita que els Estats Units i la Unió Europea es coordinin en la reconstrucció de la delmada Amèrica Llatina, d’interès fonamental per a Espanya. En qualsevol cas, ¡acabem aviat aquest 2020! 

Temes:

Coronavirus