ANÀLISI

Els colors del VAR

1
Es llegeix en minuts
BARCELONA  19 12 2020 - El entrenador del FC Barcelona Ronald Koeman (d)  y el arbitro Javier Hernandez  durante el partido contra el Valencia CF  en la decimocuarta jornada de La Liga Santander de futbol en el Camp Nou - EFE  Enric Fontcuberta

BARCELONA 19 12 2020 - El entrenador del FC Barcelona Ronald Koeman (d) y el arbitro Javier Hernandez durante el partido contra el Valencia CF en la decimocuarta jornada de La Liga Santander de futbol en el Camp Nou - EFE Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta

Ha arribat un moment en què el VAR s’equivoca sempre. Cada jugada suposa un greuge perquè té un antecedent que la desmenteix. A mi, i sé que vaig contracorrent, la mà de Sergio Ramos no em sembla voluntària –criteri que ja no serveix–, no em sembla que estigui en posició antinatural –criteri que ara només serveix a mitges– i no em sembla que intenti abastar més espai del previsible durant un salt. Però és innegable que, d’aquestes, se n’han xiulat moltes, la majoria. Per tant, si l’àrbitre hagués decretat penal, hauria sigut el més normal. No va ser així, i Mendilíbar té motius per pensar que la revisió pugui requerir més de 20 segons. Bàsicament perquè la confusió és generalitzada entre aficionats, periodistes i, el que és més greu, protagonistes.

Notícies relacionades

Però en aquestes ironies de la vida, la jugada va arribar el mateix dia en què Florentino Pérez havia lamentat el diferent tracte que el VAR dona al Madrid respecte a d’altres equips. És un clamor popular, va dir. I sí que ho ha sigut en les últimes hores, tot i que en un altre sentit. Que precisament el president del Madrid es queixi del tracte arbitral ens ensenya la quantitat de fantasmes que volen pels caps dels que manen, perquè desgraciadament això de Florentino no és una excepció. És una cosa comuna a tots els clubs, la paranoia de veure que tot va contra tu. La novetat en el cas blanc és que la queixa arribi després d’una lliga guanyada amb una successió de jugades grises que sempre van caure del seu costat.

No hi ha president del Barça per respondre al ridícul comentari del màxim dirigent blanc i potser per això Koeman es va posar a la seva altura. L’holandès va tirar de demoscòpia per confirmar el penal sobre Ramos i va recuperar la seva queixa del dia del clàssic: el VAR només actua contra el Barça. No s’adona que el sistema el retratarà tard o d’hora, ja que falla com una escopeta de fira. Mentre el VAR es ruboritza pel desconcert general amb les mans, els protagonistes insisteixen a veure’li els colors.