Pros i contres

Federalisme

Només una idea d’encaix convincent, viable i avantatjosa podrà conciliar els dos bàndols existents a Catalunya

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp55912501 barcelona 18 11 2020  pol tica sesi n de control al govern e201128113300

zentauroepp55912501 barcelona 18 11 2020 pol tica sesi n de control al govern e201128113300 / FERRAN NADEU

A un independentisme atomitzat i enfrontat davant la contesa electoral només l’uneix l’exigència de l’amnistia per als polítics de l’1-O i la senyalació del PSC com a adversari. Aquest és el discurs públic. En privat saben que la sortida dels presos no serà via amnistia i la realitat delata nombrosos pactes amb els socialistes. És el joc polític, podem pensar. Però l’ideari que es cregui amb els relats polítics no es volatilitza.  

Notícies relacionades

L’independentisme continua jugant amb la imatge d’una Espanya franquista (per això el clamor per l’amnistia) i dels socialistes com a traïdors a Catalunya. I aquest pensament no és innocu, més encara quan és capaç de mobilitzar el vot de la meitat del país.

La idea d’una independència exprés ha fracassat per impossibilitat, però els que mentalment se’n van anar d’Espanya no han tornat. I Catalunya continua mirant-se a través dels bàndols. Només una idea d’encaix convincent, viable i avantatjosa podrà conciliar-los. Aquest projecte existeix, i es diu federalisme. El PSC potser és l’adversari, també l’element imprescindible en l’equació del futur. Injuriar part de la solució només allarga la discòrdia.