L’apunt

Pandèmia i pànic electoral

Una mena de subhasta a la baixa s’ha colat en l’Executiu català per temor d’un càstig electoral cap als polítics més restrictius

1
Es llegeix en minuts

Sergio Delgado, subdirector deProtecció Civil, explicava a TV-3 que la mobilitat a les segones residències durant el pont probablement tindrà efecte en les dades de contagi. I que aquest fet pot ferreplantejar el pla previst per al Nadal. No hi ha bé que per mal no vingui. Potser és la manera de posar-hi una mica de racionalitat ipunxar d’una vegada la bombolla nadalenca(inflada, en part, per polítics i periodistes). Dit això, resulta hipòcrita que els responsables públics posin ara el crit al cel quan la sortida massiva de l’àrea metropolitana va ser degudament justificada, quan no encoratjada, pel mateix conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en declaracions públiques uns dies abans.

Notícies relacionades

Rebobinem. Elconfinament perimetral municipal per al cap de setmana va ser dissenyat, precisament, per evitar la mobilitat. Estava pensat, sobretot, perquè la ciutadania no es traslladés a altres municipis a passar els dies festius. És cert que no es pot multar aquells vehicles que viatgen dijous. Però també ho és que es poden establir altres mecanismes de control del compliment de la mesura (per exemple, castigar el fet de trobar-se fora del municipi on s’està censat sense justificació) o almenyscriminalitzardiscursivament aquells que eludeixen la norma sortint abans del cap de setmana. Altrament, s’acaba convertint en una mesura de classe: els sectors acomodats poden disfrutar lliurement de vacances, i la resta es queda fent l’hàmster al seu municipi. A més, no tots els municipis són iguals.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Aquest comportament respon a una mena de subhasta a la baixaque s’ha colat en l’Executiu català en les últimes setmanes. Amb eleccions a la vista, s’ha establert una premissa (sense fonament segons la meva opinió) que entén que hi ha«fatiga pandèmica»entre la població i quees pot traduir en càstig electoral cap als polítics mésrestrictius. Potser sí. Però també hi ha la possibilitat que la ciutadania prefereixi que se la tracti com a adulta, que entengui que els reptes complexos necessiten solucions igualment complexes. No acabo de veure que arribar al14-F amb una mala situació epidemiològica posi JxCat i ERC en bona situació en la cursa electoral.